Menu
Sjakkspilleren Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB

Karjakin om utestengelse: – Skammelig avgjørelse av Fide

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) utestenger Sergej Karjakin (32) i seks måneder for brudd på forbundets etiske retningslinjer. Russeren reagerer skarpt.

Av NTB | 21.03.2022 16:19:31

Krig og konflikter: Fide opplyste om avgjørelsen på Twitter og på sine nettsider mandag. Utestengelsen gjelder fra mandag. Karjakin har den siste tiden kommet med støtte til Russlands krigføring i Ukraina.

Fide argumenterer med at utestengelsen er «i samsvar med de etiske retningslinjene som vil bli iverksatt i tilfeller av hendelser som får sjakkspillet, Fide eller dets forbund til å framstå i et ugunstig lys og på denne måten skade dets omdømme».

Karjakin reagerer på beslutningen på meldingstjenesten Telegram.

«En forventet, men ikke mindre skammelig avgjørelse av FIDE», skriver sjakkstjernen og legger til at skillet mellom idrett og politikk er «trampet på»

«Og det viktigste. Først og fremst er jeg en patriot av landet mitt, og dernest en idrettsutøver. Hvis jeg lar tankene mine gå tilbake til situasjonen da jeg støttet Russlands president, folket og hæren, så hadde jeg gjort akkurat det samme igjen! Jeg angrer ikke på noe», skriver Karjakin.

På Twitter har 32-åringen uttrykt sin fulle støtte til Russlands president Vladimir Putin.

Også stormester Sergej Sjipov har vært i Fides søkelys for Russland-vennlige uttalelser i forbindelse med krigen, men har ikke blitt utestengt.

Fide oppfatter Sjipovs uttalelser om Russlands krig i Ukraina som mindre provoserende og legger til at han er mindre kjent og derfor har en mindre effektiv plattform å nå ut på.

– Vi mener at spillere fra disse landene ikke bør fratas muligheten til å delta i individuelle konkurranser, selv om de må gjøre det med Fide-flagget, sa Fides generaldirektør Emil Sutovskyj da.

Det gjelder ikke for Karjakin, som kan anke avgjørelsen innen 21 dager, opplyser Fide.

Karjakin er født i Ukraina. Han har representert Russland i sjakkturneringer siden 2009. I 2016 møtte han Magnus Carlsen i VM. Han har deltatt i flere turneringer i Norge, blant annet i Norway Chess som han har vunnet to ganger.

Sist uke opplyste Fide at alle sjakkspillere fra Russland og Hviterussland må konkurrere under nøytralt flagg framover.

(©NTB)

Flere nyheter: