Menu
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland fremla tiltaket om obligatorisk karantenehotell på fredagens pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB

Karantenehotell blir obligatorisk for alle unødvendige fritidsreiser til utlandet

Alle som har vært på ferie i utlandet, må ta karantenen på hotell fram til de har fremvist negativ test. Det kan tidligst skje på dag tre av karantenen.

Av NTB | 12.03.2021 13:39:59

Fritid: – De som returnerer til Norge etter en unødvendig fritidsreise fra utlandet, må gjennomføre karantenen på hotell. Denne gruppen må oppholde seg på karantenehotell fram til negativt svar på test er tatt, tidligst på dag tre, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse fredag.

Statsråden forstår at tiltaket kan fremstå strengt.

– Men det er slik at Helsedirektoratet og FHI anbefaler å forsinke introduksjonen og spredning av de mer smittsomme virusvariantene så mye som mulig, sa Mæland.

Tiltaket gjelder fra natt til onsdag.

Arbeidsreiser regnes som nødvendige når arbeidsgiver bekrefter at formålet med reisen er nødvendig arbeid, opplyser regjeringen.

Tiltaket gjelder fra natt til onsdag. Regjeringen innførte karantenehotell fra 9. november, men det har vært unntak blant annet for folk som er bosatt i Norge og tilbringer karantenen i boligen sin eller på annet egnet sted.

Det vil være unntak for sterke velferdshensyn. Det gjelder eksempelvis å være sammen med mindreårige barn, fødselen til eget barn, besøke døende eller alvorlig syke i nære familie og deltakelse i begravelsen til nært familiemedlem.

Selve karantenereglene er de samme som før. Karantenen er fortsatt på ti dager. Den kan forkortes til sju dager ved negativ test.

– Strenge innreiseregler vil videreføres også etter 7. april, men vi vil fram til den datoen se på om det kan åpnes for noen få utvalgte grupper, sa Mæland.

Innreiserestriksjonene som trådte i kraft 29. januar, betyr at det i praksis kun er mulig for personer med nødvendige formål å reise til Norge.

Kun personer som har vært på nødvendige reiser, har unntak fra det nye tiltaket.

– Dette er strengt, og noen vil reagere på at karantenen ikke kan gjennomføres hjemme. Mange savner kjærester og familie i utlandet, og derfor har det vært viktig for regjeringen å varsle om dette så raskt som mulig. Statsministeren varslet allerede Stortinget om dette 9. mars, sier Mæland.

Begrensningene på innreise til Norge videreføres foreløpig fram til 7. april. Trolig forlenges de fleste restriksjonene også etter det.

Flere nyheter: