Menu
Demonstranter oppstilt foran regjeringens hovedsete i sentrum av Bisjkek tirsdag. Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB

Kaotisk i Kirgisistan: Demonstranter stormet nasjonalforsamlingen

Kirigistans president sier han fortsatt har kontroll etter at demonstranter natt til tirsdag stormet nasjonalforsamlingen og presidentkontorene i hovedstaden.

Av NTB | 06.10.2020 08:38:12

Krig og konflikter: Tross store protester mot den prorussiske valgvinneren i presidentvalget i Kirgisistan, sier regjeringen i en pressemelding at president Sooronbay Jeenbekov fortsatt har «kontroll i landet».

– Presidenten har kontroll på situasjonen og er sikker på at alle politiske krefter vil sette landets interesse over sine egne, uttaler Jeenbekovs regjering på morgenkvisten.

Samtidig melder nyhetsbyrået Tass at noen demonstranter har satt fri tidligere president Almazbek Atambajev som har sittet i arrest i bygget til statskomiteen for nasjonal sikkerhet.

Et vitne sier at ingen var på vakt da demonstrantene mandag kveld brøt ned porten og stormet bygningene.

Tidligere på dagen var det kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi som brukte vannkanoner, sjokkgranater og tåregass for å hindre dem i å ta seg fram til de statlige bygningene.

De to partiene som støtter president Sooronbaj Jeenbekov og et nært samarbeid med Russland, vant valget med 24 prosents oppslutning hver, mens flere opposisjonspartier falt ut av nasjonalforsamlingen.

Opposisjonen krever nytt valg etter at internasjonale observatører fra OSSE sa at det forelå troverdige påstander om kjøp og salg av stemmer.

Det ble meldt om stemmekjøping flere steder, og det er også kommet rapporter om at medlemmer av kriminelle grupper har presset velgere, ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty.

Bilder som er sendt ut av Radio Free Europe, viser demonstranter som rusler rundt i landets regjeringsbygg i Bisjkek.

Demonstrasjonene vokste i styrke etter et møte organisert av flere partier som ikke fikk mandater i helgens valg til ny nasjonalforsamling.

(©NTB)

Flere nyheter: