Menu
Fornøyd: Avdelingsoverlege Sutirtha Chakraborty og bioingeniørene Rigmor Åsen og Heidi Botnen Akselsen sjekker resultatene på skjermen. Foto: Eirik Dankel

Kan påvise korona-antistoff

Laboratorium for medisinsk biokjemi på Haugesund sykehus er blant de første i landet som kan påvise antistoff fra Covid 19.

Av Egil M Solberg | 11.05.2020 17:10:31

Koronavirus: ​Fra og med denne uken kan sykehuset analysere blodprøver for å påvise antistoff.

– Det vil si få svar på om noen har vært smittet av Covid 19, bekrefter avdelingsleder Anne Mari Hagen i avdeling for laboratoriemedisin ved Haugesund sykehus.

Dermed er de blant de i landet som er først ute med slike analyser. Det er utført et veldig godt arbeid av bioingeniørene og avdelingsoverlegen for å få verifisert denne analysen på kort tid.

– Dette er ikke en såkalt hurtigtest, der en får svar på få minutt. De er for usikre. Dette er en langt sikrere og mer omfattende analyse, forklarer avdelingsoverlege Sutirtha Chakraborty, som presiserer at testen ikke må forveksles med tester som påviser smitte.

Stort behov

Grunnen til at Helse Fonna er tidlig ute med slike analyser, er etterspurt fra lokale fastleger.

– Vi har fått god hjelp fra smittevernlege Teis Qvale i Haugesund, som har vært i kontakt med pasienter som har vært smitta, og som velvillig har stilt opp og avgitt blodprøve. Dette for å testa at analysen vår fungerer, og det gjør den: Alle testet positivt på antistoff. Samtidig analyserte vi et 1 år gammelt serum, som lå nedfryst, og som vi håpet skulle være negative. Og det var den, forteller Hagen.

– Viktig tilbud

Teis Qvale er glad for at han og andre leger i regionen nå kan få analysert blodprøver, og han regner med at det blir stor pågang fra pasienter som vil ta en slik test.

– Ja, for oss, og ikke minst pasientene, er dette et kjærkomment tilbud. En må huske på at koronapandemien brøt ut i en periode da årets influensasesong var på sitt høyeste, og pågangen av folk som ville testa seg for Covid 19 var stor. Det var mange som ikke fikk gjennomført en slik test, fordi symptomene ikke var sterke nok, men som i ettertid nok lurer på om de har hatt koronasmitte. Derfor er jeg glad for at vi nå kan tilby slike analyser, sier Qvale, som også trur Helsedirektoratet vil være interesserte i tall til sine statistikker.

– Studier i Oslo viste at 1-2 prosent av de som fikk påvist antistoff fortsatt var smittet, så det blir spennende å se om det er det samme her, seier Qvale, som understreker at pasientene må ta kontakt med fastlegen sin for å få tatt blodprøve.

– Jeg regner med at pågangen blir stor, men det er ikke bare å møta opp uten avtale for å ta blodprøve. En må ringe og bestille tid i forkant, sier Qvale.

Flere nyheter: