Menu
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen lørdag med oppdatering om meklingen i tarifforhandlingene mellom LO/YS og NHO. Foto: Heiko Junge / NTB

Kan komme løsning i lønnsoppgjøret søndag ettermiddag

LO, YS og NHO har søndag morgen og formiddag ikke kommet i mål med meklingen i lønnsoppgjøret. NTB erfarer at en løsning kan komme søndag ettermiddag.

Av NTB | 11.04.2021 10:08:04

Arbeidsliv: – Ikke noe nytt enda. Alle møter som normalt på jobb, skriver NHOs Eva-Charlotte Stenset i en SMS til NTB søndag morgen.

– Vet ikke når meklingen avsluttes, skriver Stenset videre.

Etter det NTB søndag formiddag erfarer er partene fortsatt et godt stykke unna enighet og at en løsning fort kan komme i ettermiddag. Det samme skriver VG.

– Vi kan ikke kommentere hva som skjer, men vi er her fortsatt, sier LOs Trond Gram til NTB søndag formiddag.

Det er fare for at over 30.000 blir tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i meklingen, som har pågått mer enn ni timer på overtid. Ettersom partene ikke var enige innen klokken 6, får ansatte som kan bli tatt ut i streik beskjed om å møte på jobb som planlagt søndag.

– Stemningen er profesjonell. Det er vanskelig, partene har ikke kommet til enighet ennå, de har sittet i hele natt i møter, og vil sitte i møter utover formiddagen og. Men det er en krevende mekling, fortsetter han.

Ruland kaller seg selv optimist og sier videre at det bør være mulig å finne en løsning på forhandlingene.

LO, YS og NHO har siden fredag klokken 10 sittet i mekling hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt natt til søndag.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Dette blir trolig meklingens avgjørende punkt, ifølge FriFagbevegelse. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

– Klokka er såpass mye nå at jeg tror ikke det kommer til å skje på morgenkvisten, men vi har avtalt ytterligere møter nå på formiddagen, sier Riksmekler Mats Ruland til NRK rett etter klokka 8.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet.

(©NTB)

Flere nyheter: