Menu
Venner, medsoldater og slektninger tar et siste farvel med soldaten Olaksander Makatsjek som ble begravet i Zjytomyr fredag. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Kampene fortsetter etter 100 dager med krig – Zelenskyj lover seier

Etter 100 dager med krig kjemper ukrainske styrker videre mens de begraver sine mange falne medsoldater. President Volodymyr Zelenskyj sier de skal vinne.

Av NTB | 03.06.2022 13:46:12

Politikk: I Zjytomyr satte en soldat seg i knestående for å si et siste farvel til Oleksander Makatsjek, en av de mange ukrainske soldatene som er drept. Det dør rundt 100 ukrainske soldater hver dag nå, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidig raser kampene videre.

– Seieren vil bli vår, sier Zelenskyj i en video som ble publisert fredag, der han står sammen med statsminister Denys Sjmyhal og rådgiveren Mykhaylo Podolijak.

Videoen bringer tilbake minner om videoen Zelenskyj la ut timer etter at krigen startet, der den ukrainske presidenten viste at han var i Kyiv og ikke ville legge på flukt. Den videoen er sett på som en svært viktig årsak til at Ukraina har holdt kampmoralen oppe.

Fredag var det 100 dager siden russiske styrker startet angrepskrigen mot Ukraina. Siden da har tusener blitt drept, og millioner er fordrevet av krigens herjinger.

Fortsatt raser kampene i Donbas-regionen, særlig rundt byen Sievjerodonetsk, som nå er mer eller mindre under russisk kontroll.

Der har også rundt 800 sivile søkt dekning, sier Serhij Hajdaj, guvernør i Luhansk fylke.

– Det er lokale innbyggere der som har blitt bedt om å forlate byen, men de nektet. Det er også barn der, men ikke mange, sier Hajdaj.

Det ukrainske forsvaret sier at de ikke har gitt opp sine posisjoner i Sievjerodonetsk. Ifølge den ukrainske hæren angriper russiske styrker de ukrainske stillingene med artilleriild, og det samme skjer i forstadsbyene Borivsk og Ustynivka.

Ifølge Ukraina har russerne ikke klart å kutte forsyningslinjene fra vest til Sievjerodonetsk.

Russiske styrker kontrollerer over 90 prosent av Luhansk fylke og vil trolig ta hele området i løpet av to uker, mener britisk etterretning.

I den daglige oppdateringen fra det britiske forsvarsdepartementet påpekes det at Russland mislyktes i sine første mål i krigen, men nå har rettet oppmerksomhet mot Donbas-regionen. Der har de nå taktisk suksess, skriver britene.

– Russland har oppnådd denne taktiske suksessen til en betydelig kostnad og ved å konsentrere styrker på ett område. Russland har ikke klart å bevege seg på andre fronter eller akser, hvor de nå er på defensiven, skriver britene.

Generalstaben sier at russiske styrker «forsøkte seg på kamper og offensiver ved hjelp av forskjellige enheter og sabotasje- og rekognoseringsgrupper i to områder rundt Donetsk, men mislyktes og trakk seg tilbake til tidligere stillinger».

Noen av enhetene i styrken fikk store tap av minst 50 prosent av personellet, våpnene og utstyret i området rundt Popasna, fem mil sørvest for Sievjerodonetsk, ifølge CNN.

Ikke desto mindre fortsetter de russiske artilleriangrepene langs hele fronten i Øst-Ukraina. Men talsmannen mener at de russiske styrkene er demoralisert fordi det drøyer med utskifting av personell.

Soldatene skal ha blitt drept i rakett- og granatangrep, samt i luftangrep.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser fredag at det i snitt har vært 2,6 angrep på helseinstitusjoner hver dag siden krigen startet. Minst 76 er drept og 59 såret i angrepene.

– Krigen har vart i 100 dager for mye, den har knust liv og samfunn og setter helsen til ukrainere i fare på kort og lang sikt, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peskov hevdet at Russland har nådd noen av målene som ble satt før krigen startet.

– Et av hovedmålene med operasjonen er å beskytte folket i Donetsk og Luhansk. Vi har tatt grep for å beskytte dem, og noen resultater er oppnådd, sier Peskov ifølge Sky News.

Store mengder av innbyggerne der har lagt på flukt, mens tusener er drept, skoler og sykehus er bombet og sivile arbeidsplasser er lagt i ruiner. Det er realiteten i den såkalte russiske frigjøringen, har vestlige eksperter uttalt.

Historien fra Mariupol, ett av de verste åstedene for krigens ugjerninger så langt, gjentar seg. Ukrainske styrker har forskanset seg i et industriområde der en av Europas største kjemikaliefabrikker, Azot, ligger.

Også ukrainske stillinger i Lysytsjansk på andre siden av Siverskij Donets-elva er under angrep. Nettopp denne elva blir trukket fram som strategisk viktig og en elv russerne vil forsøke å krysse.

Ukrainas generalstab sier at minst fem russiske angrep i Donetsk og Luhansk er slått tilbake de siste 24 timene.

Myndighetene i Moskva hevder på sin side at 360 ukrainske soldater er blitt drept i russiske angrep det siste døgnet.

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov fikk også spørsmål om hvordan han ville oppsummere 100 dager med krig, eller spesialoperasjon som de kaller det i Moskva.