Menu
Breel Embolo (t.h.) scoret for Sveits mot fødelandet Kamerun i VM torsdag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Kamerun-født spiss senket «hjemlandet» – sikret seier for Sveits i VM-åpningen

Breel Embolo senket sitt eget fødeland Kamerun da han sikret 1-0-seier og tre poeng for Sveits i den første kampen i Qatar-VMs gruppe G torsdag.

Av NTB | 24.11.2022 13:07:04

Sport: 25 år gamle Embolo bodde sine første fire leveår i den kamerunske hovedstaden Yaoundé før han og foreldrene reiste til Europa. I Sveits ble han tidlig ansett som et stort spisstalent og har vært tilknyttet aldersbestemte landslag siden 16-årsalderen.

Torsdag scoret han sitt første VM-mål for de rødkledde. Han spilte også fire kamper i 2018-VM, men kom ikke på scoringslisten da laget røk ut i åttedelsfinalen. Sveits har nådd cupspillet i fire av sine fem siste VM-opptredener. De røk ut av gruppespillet i 2010.

Torsdag fikk laget en god start i jakten på avansement fra gruppe H. Brasil og Serbia er de to andre lagene i gruppen.

For Kameruns del var tapet det åttende strake i VM. De har ikke vunnet siden de slo Saudi-Arabia i VM i 2002. Kamerunerne deltok ikke i 2006 og 2018. Årets VM er deres åttende, noe som er flest av alle afrikanske lag.

Kamerun kom best i gang i kampen og skapte store muligheter den første halvtimen. Sveits-keeper Yann Sommer sto i veien for jubelen.

På overtid av første omgang fikk Manchester City-stopper Manuel Akanji en stor mulighet for Sveits, men ballen skled av pannen og gikk utenfor etter en heading fra kloss hold.

Med den målgivende pasningen har Shaqiri vært direkte involvert i 50 prosent av alle Sveits’ mål i VM- og EM-sammenheng de siste fire årene, ifølge statistikktjenesten Opta.

Etter en drøy time burde Ruben Vargas ha doblet ledelsen, men André Onana vartet opp med en strålende redning.

Eric Maxim Choupo-Moting kom inn i mesterskapet i knallform etter en god sesonginnledning for Bayern München, men spissen ble byttet ut kvarteret før slutt mot Sveits.

Tre minutter ut i annen omgang lå ballen i mål for de rødkledde. Xherdan Shaqiri kom fri på kanten og slo ballen inn i feltet. Der fikk Embolo et hav av tid og hamret den i nettet. Han jublet svært lavmælt mot «hjemlandet».

(©NTB)