Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl lover at regjeringen raskt vil avklare om Norge også kommer til å tilby kollektiv beskyttelse til ukrainere på flukt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Justisministeren om Ukraina-flyktningene: – Norge skal være en trygg havn

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover en rask avklaring på om Norge vil gi kollektiv beskyttelse til ukrainere som flykter fra krigen, slik EU har gjort.

Av NTB | 03.03.2022 19:27:21

Politikk: – Regjeringen er klar til å gi beskyttelse til de menneskene som er på flukt fra bomber i Ukraina. Vi kommer raskt til å se på detaljene i det EU har gått inn for og vurdere hvordan vi skal innrette dette i Norge, sier Mehl til NTB.

Torsdag deltok hun i et møte med EUs innenriks- og justisministre i Brussel der flyktningstrømmen i Europa sto på agendaen. I møtet ble ministrene enige om å gi midlertidig, kollektiv beskyttelse til alle som flykter fra krigen i Ukraina.

Regjeringen har tidligere åpnet for å gjøre det samme i Norge, men har avventet beslutningen fra EU.

Nå lover Mehl å komme med en rask avklaring.

– Vi er ikke bundet av beslutningene i EU, så vi kan gjøre nasjonale tilpasninger. Men vi er innstilt på å være en del av den enstemmige solidariteten vi har sett i Europa, og som jeg er veldig glad for å se, sier justisministeren.

Mehl mener situasjonen vi nå ser i Europa, er en humanitær krise med dimensjoner det er vanskelig å fatte.

Rundt én million ukrainske flyktninger hadde torsdag denne uken ankommet EU-land. Den russiske invasjonen startet torsdag for en uke siden.

– Regjeringen vil stille opp, og Norge skal være en trygg havn for de som nå opplever den russiske invasjonen og kjenner dette på kroppen, sier justisministeren.

Ifølge justisministeren er det flere kompliserte spørsmål som kan dukke opp underveis, blant annet hvilken løsning man skal velge for flyktninger med ulik oppholdsstatus i Ukraina.

– Det er viktig at vi fanger opp og har et system for folk med ulik bakgrunn, sier hun.

Mehl understreker at regjeringen også er opptatt av å avlaste Ukrainas naboland.

– Vi skal også bistå de landene som nå mottar mange flyktninger, og Ukraina selv, der mange er på internflukt, sier hun.

Direktivet om kollektiv beskyttelse av flyktninger ble opprettet etter krigen på Balkan på 1990-tallet, men ble aldri tatt i bruk. Det er dermed første gang i historien at EU vil gi kollektiv beskyttelse til alle som flykter fra en spesifikk krig i et land.

Mehl sier regjeringen nå jobber «på spreng» for å finne en løsning som fungerer i praksis i Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: