reklame for smiaa
Menu
Justisminister William Barr mener påbudet om å bli hjemme kan åpne for søksmål av delstatene. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Justisministeren i USA mener restriksjonene kan ha gått for langt

Justisminister William Barr sammenligner USAs pålegg om å holde seg hjemme med husarrest og mener det kan gi grunnlag for søksmål.

Av NTB | 23.04.2020 05:02:27

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi har aldri før pålagt borgerrettighetene lignende begrensninger. Konseptet der man må holde seg hjemme er urovekkende nær husarrest, sier Barr et intervju med den konservative radioverten Hugh Hewitt, og understreker at han ikke mener å si at tiltakene ikke var nødvendige, eller at de til og med fremdeles kan rettferdiggjøres enkelte steder. Men han minner om hvor inngripende det er å ikke bare tvinge folk til å holde seg hjemme og innendørs, men også å legge ned levebrødet sitt og slutte å møte andre.

Han sammenligner også restriksjonene med kreftbehandlingen cellegift, der du er nødt til å gå kraftig til verks for å drepe sykdommen, men det kan ikke fortsette for lenge – det tåler nemlig ikke pasienten, ettersom man bremser all cellevekst.

Barr advarer om at med fortsatt nedstenging er «vi i ferd med å drepe pasienten».

Barr mener restriksjonene kan til og med kan gi borgerne grunnlag for å saksøke delstatene de bor i og sier at Justisdepartementet «vil se på det» og «ta et standpunkt».

– Vi følger nøye med på en rekke av disse reglene som blir satt på plass. Og om vi mener noen går for langt, vil vi i utgangspunktet be guvernørene om å fjerne dem eller justere dem. Om de ikke gjør det, og folk leverer inn søksmål, vil vi stille oss på saksøkerens side, sier Barr.

(©NTB)

Flere nyheter: