Menu
– Et koronapass krever en lov. På samme måte som nasjonalt id-kort, pass og førerkort, sier professor Hans Petter Graver. Foto: Torstein Bøe / NTB

Jusseksperten: Lovendring må til dersom koronasertifikat skal innføres

Stortinget må vedta en ny lov dersom koronasertifikat skal innføres. Det kan føre til sertifikatet ikke kan innføres i mai, mener fire jusseksperter

Av NTB | 25.04.2021 15:19:14

Medisin og helse: – Et koronapass krever en lov. På samme måte som nasjonalt ID-kort, pass og førerkort, sier professor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Sammen med professor Kristin Bergtora Sandvik og stipendiat Mona Naomi Lintvedt ved UiO, samt professor Anna Nylund ved UiT Norges arktiske universitet, har han skrevet en kronikk på nettstedet Juridika.

Det planlagte vaksinesertifikatet vil vise om en person er fullvaksinert, har testet negativt eller blitt frisk etter å ha hatt covid-19. En forenklet utgave av sertifikatet skal etter planen være på plass i starten av mai.

Gravers kollega ved UiO, førsteamanuensis Anne Kjersti Befring, en av Norges fremste eksperter på smittevernloven, er derimot uenig med kronikkforfatterne.

– ID-pass er en varig ordning. Koronapasset bør være midlertidig. Det er derfor ikke sammenlignbart, sier hun.

Saliba Andreas Korkunc, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, sier til Aftenposten at de ennå ikke har tatt stilling til bruk av koronasertifikat eller hvilke lettelser det vil kunne gi.

(©NTB)

Flere nyheter: