Menu
Den tiltalte tidligere politimannen Derek Chauvin i retten i Minneapolis tirsdag. Foto: Video fra retten / AP / NTB

Juryen pekes ut i Floyd-saken

Arbeidet med å velge ut juryen i den høyprofilerte saken i USA, der en politimann er tiltalt for forsettlig drap på George Floyd i Minneapolis, er i gang.

Av NTB | 09.03.2021 18:23:08

Krig og konflikter: Hendelsen utløse masseprotester mot rasisme og politivold over store deler av USA og mange byer rundt om i verden.

Utvelgelsen av juryen begynte tirsdag, etter å ha blitt utsatt én dag. 16 potensielle jurymedlemmer ble avvist av aktoratet og forsvarerne allerede mandag.

Tre tidligere kolleger av Chauvin er tiltalt for medvirkning og skal møte i retten i august. Alle fire fikk sparken fra politiet etter dødsfallet.

En ankedomstol har bedt dommer Peter Cahill om å revurdere et tiltalepunkt han tidligere har avvist. Det dreier seg om et tredje punkt som har likhetstrekk med uaktsomt drap.

Eksperter mener dette kan gjøre det lettere å få Chauvin dømt, og påtalemyndigheten mener retten må ta en pause inntil tiltalen er endelig avklart. Cahill har sagt at han fortsetter inntil han får ordre om noe annet.

I tillegg kan begge sider avvise så mange de ønsker dersom de kan komme med en rimelig begrunnelse. Begge parter kan protestere dersom de mener noen blir avvist utelukkende basert på kjønn eller hudfarge.

På grunn av den lange tiden som er satt av til å plukke ut de tolv jurymedlemmene, samt to reserver, vil åpningsinnleggene i saken trolig ikke begynne før tidligst 29. mars.

Det er ventet å ta minst tre uker å plukke ut tolv menn og kvinner til juryen i Hennepin fylke, der Minnesotas største by Minneapolis ligger. Kandidatene skal grilles av både aktorat og forsvarere om sitt syn på politikk og rettsvesen. Begge sider vil luke ut dem som kan være forutinntatt før saken starter.

Grunnen til at juryutvelgelsen ble utsatt én dag, var uklarhet rundt omfanget av tiltalen.

De potensielle jurymedlemmene skal spørres ut én og én. Forsvarerne kan forkaste opptil 15 uten å gi noen grunn, mens aktoratet kan avvise ni.

(©NTB)

Flere nyheter: