Menu
Bob Jungels kunne slippe jubelen løs og feire karrierens første etappeseier i Tour de France. Foto: Yoan Valat/ AP/ NTB.

Jungels utmanøvrerte konkurrentene – tok sin første etappeseier i Tour de France

Bob Jungels fra Luxembourg imponerte stort og vant den 9. etappen av årets Tour de France i Les Portes du Soleil etter en imponerende dag i brudd.

Av NTB | 11.07.2022 00:21:22

Sport: 29 år gamle Bob Jungels tok knekken på samtlige av de 20 bruddkameratene og seilet først over mål i ensom majestet i Les Portes du Soleil.

– Det er vanskelig å si hva jeg føler nå annet enn at jeg er overveldet. Det er utrolig stort både for meg og laget. Fjoråret var tøft med skader og operasjoner, så det er deilig å ta en sånn seier, sa Jungels i seiersintervjuet.

AG2R-rytteren ble søndag den 16. rytteren fra Luxembourg til å vinne en etappe i det prestisjetunge rittet. Forrige gang den lille sykkelnasjonen kunne juble for en etappeseier i Tour de France var tilbake i 2010 da Andy Schleck vant to etapper.

– Jeg har følt meg bedre og bedre for hver dag. Det er et stort steg for meg. I dag tok jeg en sjanse, og det lønnet seg. Jeg vil si takk til laget og alle andre som har hatt troen på meg de siste årene, fortalte søndagens seierherre videre.

Jonathan Castroviejo ble nummer to, mens Carlos Verona ble nummer tre.

Blant sammenlagtfavorittene tråkket Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard først i mål med de øvrige klatrekanonene tre små sekunder bak. Dermed er sammenlagtstillingen mer eller mindre lik det den var etter lørdagens etappe. Pogacar leder fortsatt i gult foran danske Vingegaard og Geraint Thomas.

Etter flere kilometer med hektisk bruddkamp dannet det seg til slutt en gruppe på 21 ryttere i front. Blant dem var Rigoberto Urán, Warren Barguil og Thibaut Pinot, samt lørdagens etappevinner i grønt, Wout van Aert.

Belgieren tok de 20 poengene på den innlagte spurten i sveitsiske Semsales, og økte dermed ledelsen i poengkonkurransen.

Franske Pierre Latour var sterkest opp etappens første virkelige utfordring da han tok fem klatrepoeng på toppen av Col des Mosses. På toppen av etappens ene av to førstekategoristigninger viste Simon Geschke muskler og sikret 10 klatrepoeng. Drøye to minutter bak rullet Pogacars UAE kontrollert over i front av hovedfeltet.

På vei ned mot etappens andre og siste førstekategoristigning sa Jungels takk og farvel til samtlige av bruddkameratene, og han skaffet seg etter hvert en kjempeluke i front.

AG2R-rytteren i front klarte imidlertid å holde unna for franskmannen de siste kilometerne, og kunne til slutt feire karrierens første etappeseier i Tour de France.

Jungels sørget samtidig for at franskmennene ble snytt for deres første etappeseier i årets Tour de France.

Mandag venter en kjærkommen hviledag for rytterne, før de tar fatt på en 148 kilometer lang kupert etappe fra Morzine til Megève tirsdag.

Søndagens 193 kilometer lange klatreetappe fra Aigle til Les Portes du Soleil startet dramatisk da flere ryttere var involvert en velt i en rundkjøring. Michael Woods, Tiesj Benoot og Tony Gallopin var blant rytterne som gikk ned, men alle kom seg etter hvert helskinnet opp på sykkelen.

Franske Thibaut Pinot viste imidlertid kjempekrefter da han alene tok opp jakten på Jungels opp etappens siste kategoriserte stigning. FDJ-rytteren klatret kruttsterkt opp Col de la Croix, og passerte toppen bare drøye 20 sekunder bak Jungels i front.

(©NTB)

Flere nyheter: