Menu
Masseskytingen i Oslo sentrum kostet to menneskeliv. Foto: Javad Parsa / NTB

Judisiell observasjon av draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour skal gjennomføres

Det skal gjennomføres en judisiell observasjon av Zaniar Matapour som er siktet for masseskytingen i Oslo.

Av NTB | 25.06.2022 17:30:58

Politikk: – Det er viktig for oss å få kartlagt hans psykiske helse opp mot tilregnelighet, så det er besluttet at det blir gjennomført en judisiell observasjon av siktede, og det er noe vi vil forsøke å få til med det første, sier politiadvokat Børge Enoksen.

42-årige Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd. PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Også Oslo-politiet har tidligere sagt at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sa etterforskningsleder Christian Hatlo tidligere lørdag.

Judisiell observasjon tar sikte på å avklare om en siktet er strafferettslig tilregnelig og/eller om vedkommende oppfyller vilkårene for forvaring.

(©NTB)

Flere nyheter: