Menu
Daniel-André Tande kjenner på nerver før skiflygings-VM i Vikersund. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jublende Tande overvant nervøsiteten i Vikersund

Daniel-André Tande var usikker på om han ville klare å hoppe, men landet på 222 meter i treningsomgangen foran skiflygings-VM i Vikersund torsdag.

Av NTB | 10.03.2022 14:10:06

Sport: Noen timer i forkant av treningshoppet stilte ikke Tande til pressetreff. Kongsberg-gutten var rett og slett ikke klar for å la seg intervjue foran comebacket i skiflyging etter skrekkfallet i Planica.

– Daniel er forhåpentlig klar for å hoppe, men han er ikke klar for å møte pressen før etter at han har gjort det, opplyste landslagssjef Clas Brede Bråthen.

Da den første treningsomgangen ble gjennomført var Tande på plass i startfeltet. Kongsberg-gutten gjorde et strålende hopp på 222 meter. På sletta så 28-åringen svært jublende glad og lettet ut.

Landslagssjef Bråthen sa i forkant at Tande hadde hatt behov for en litt annen oppladning enn normalt som følge av det som skjedde i Planica i mars i fjor. Der tippet han rundt i skiflygingsbakken og havnet i kunstig koma med brukket kragebein og punktert lunge. Han var også uten puls et par minutter etter skrekkfallet.

– Det er vanskelig for meg å uttale meg om, men jeg regner med at han er nervøs i dag, sier lagkamerat Johann André Forfang til NTB.

Landslagssjef Bråthen mente det var nærmest umulig å beskrive hva Tande føler rundt å skulle hoppe skiflyging igjen for første gang siden ulykken.

– Jeg kan bare si noe om hvordan det ville vært for meg, og jeg ville nok hatt en ganske stor grad av nerver. Men samtidig, denne bakken er Daniel veldig komfortabel med, og forholdene ser fine ut, sa han til NTB, før han la til:

– Jeg håper Daniel er trygg nok til ikke å gjøre det (hoppe) hvis det føles feil.

Tande overvant imidlertid egen nervøsitet og synes klar for helgens konkurranser.

Med seieren i Holmenkollen har han også bevist at han er tilbake i verdenstoppen under et år etter den stygge ulykken i Slovenia.

Det skal hoppes individuell konkurranse over fire omganger i 240-metersbakken i Vikersund fredag og lørdag, mens lagkonkurransen går søndag.

Verdensrekorden i skiflyging ble satt i Vikersund av østerrikeren Stefan Kraft i 2017. Da svevde han hele 253,5 meter.

Tande vant i Holmenkollen sist helg og fikk dermed en kjempeopplevelse foran skiflygings-VM.

Tande er blant flere norske medaljehåp foran mesterskapet på hjemmebane. Han ble verdensmester individuelt i Oberstdorf i 2018 og har også bidratt til tre laggull i skiflyging.

(©NTB)