Menu
Amerikanske flagg prydet lørdag gatene i den irske byen Ballina, der USAs neste president Joe Biden har sine aner fra. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

Jubelscener i Bidens irske «hjemby»

Joe Bidens valgseier ble ikke kun feiret i USA. I den irske byen Ballina, der USAs påtroppende president har sine aner, jublet mange over valgresultatet.

Av NTB | 08.11.2020 17:23:08

Politikk: Biden regnes som rundt fem åttedel irsk. Hans tipp-tippoldefar Edward Blewitt forlot den vest-irske byen Ballina, en by som har rundt 10.000 innbyggere i dag, og tok turen til New York i 1851.

– Det var nærmest som å se en spenningsfilm på Netflix. Det bare fortsatte og fortsatte og så plutselig, i går, slo det oss, sier Bidens firmenning Laurita Blewitt til AFP.

– Vi er så glade at vi nesten ikke har ord for det, legger 37-åringen til.

For tross avstanden fra Ballina og til Det hvite hus, føler mange irer en tilknytning til Joe Biden. Irlands statsminister Micheál Martin var blant de første verdenslederne til å gratulere Biden med seieren.

– Joe Biden er den mest irske presidenten siden John F. Kennedy, sa Martin til TV-kanalen RTE lørdag.

I forkant av valget hadde Ballina-pubeier Padraig «Smiler» Mitchell oppført et ruvende portrett av mannen som blir USAs 46 president.

– Jeg tror Ballina reddet verden i går kveld. Uten Ballina ville det ikke være noen Biden, sa Mitchell.

(©NTB)

Flere nyheter: