Menu
Landslagssjef Martin Sjögren presenterte Norges EM-tropp tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jøsendal og Haug ble overraskelsene i Norges EM-tropp – åpent om keeperplassen

To utespillere uten landskamper er i Norge-uttaket til neste måneds fotball-EM for kvinner i England. Landslagssjef Martin Sjögren sikter mot medalje.

Av NTB | 07.06.2022 11:00:57

Sport: Forsvarsspilleren Anna Jøsendal (RBK) og spissen Sophie Haug (Roma) var de to overraskelsene da troppen ble presentert tirsdag. Begge venter fortsatt på å få landslagsdebuten.

21 år gamle Jøsendal har imponert for RBK i Toppserien denne sesongen etter overgangen fra Avaldsnes. Hun har scoret fire mål på 13 kamper for trønderne, senest i helgens 4-2-seier over Arna-Bjørnar.

I Roma har den tidligere LSK-spissen Haug (23) vist målteft, og det kan bli nyttig for Norge i EM. Hun kan bli en joker mot slutten av kampene, mener Sjögren.

– Sophie er en spiller som har en ekstrem spisskompetanse. Hun er med for sin spisskompetanse, og hun er tiltenkt å være en spiller som kan komme inn når man trenger mål og har dårlig med tid.

EM-sluttspillet holdes i England fra 6. til 31. juli. Norge er i gruppe med Østerrike, Nord-Irland og vertsnasjonen England.

LSK-keeper Cecilie Fiskerstrand har vært førstevalget på keeperplassen, men røk korsbåndet i mai.

Guro Pettersen er kanskje den sterkeste kandidaten til å stå i Norges første EM-kamp 7. juli mot Nord-Irland. Vålerenga-keeperen fikk landslagsdebuten i april mot Kosovo og er med i EM-troppen. Det er også Stabæks Sunniva Skoglund og Branns målvakt Aurora Mikalsen.

Sjögren fortalte til NTB i slutten av mai at det fortsatt er helt åpent om keeperplassen. Han varslet at målvakten som starter i oppkjøringskampen mot New Zealand 25. juni på Ullevaal, mest sannsynlig vil være førstevalget i EM.

– Vi har satt oss et tøft mål, et ambisiøst mål om medalje, sa landslagskapteinen.

Det har ikke Norge klart i et mesterskap siden VM i Sverige i 2013. Da ble det sølv etter tap i finalen mot Tyskland.

Sjögren håper også på en etterlengtet medalje.

– Vi har en veldig fin EM-historie med en hel del medaljer. Med den historien som vi har, vil vi gjerne med denne gjengen også skrive historie.

Backer: Anja Sønstevold (Inter), Maria Thorisdottir (Manchester United), Tuva Hansen (Brann), Guro Bergsvand (Brann), Julie Blakstad (Rosenborg), Synne Skinnes Hansen (Rosenborg), Maren Mjelde (Chelsea), Anna Jøsendal (Rosenborg)

Midtbanespillere: Guro Reiten (Chelsea), Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Manchester United), Amalie Eikeland (Reading), Lisa Fjeldstad Naalsund (Brann), Frida Maanum (Arsenal), Elisabeth Terland (Brann), Karina Sævik (Avaldsnes).

Spisser: Ada Hegerberg (Lyon), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Celin Bizet Ildhusøy (Paris Saint-Germain), Sophie Haug (Roma).

Norge stiller for første gang siden 1993 til et EM- eller VM-sluttspill med en målvakt som ikke heter Bente Nordby eller Ingrid Hjelmseth.

Blant de mer meritterte spillerne kan Norge stille med navn som Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Guro Reiten og Maren Mjelde. Sistnevnte stilte sammen med Sjögren på landslagsuttaket og var klar på hva forventningene troppen har.

Keepere: Guro Pettersen (Vålerenga), Sunniva Skoglund (Stabæk), Aurora Mikalsen (Brann).

(©NTB)