Menu
Angolas tidligere president Jose Eduardo dos Santos er død, 79 år gammel. Foto: AP / NTB

José Eduardo dos Santos er død

Angolas tidligere president José Eduardo dos Santos er død etter lengre tids sykdom, opplyser regjeringen i landet.

Av NTB | 08.07.2022 15:16:08

Medisin og helse: Den 79 år gamle tidligere presidenten døde på et sykehus i Portugals hovedstad Lisboa fredag. Dos Santos ble lagt inn på sykehus etter en hjertestans i slutten av juni, og tilstanden har vært kritisk siden det.

Dos Santos kom til makten i 1979, fire år etter uavhengigheten fra Portugal. Han styrte landet i 38 år, fram til han gikk av i 2017. Året etter gikk han også av som partileder for sosialistpartiet MPLA (Movimento Popular de Libertação de Angola).

Han er med det en av Afrikas lengstsittende statsledere. Kritikere anklaget ham og familien for å stjele det meste av Angolas oljerikdom, mens landets befolkning var blant de fattigste i verden.

Datteren Isabel var på et tidspunkt regnet som Afrikas rikeste kvinne, mens sønnen til ekspresidenten ble dømt til fem års fengsel for å ha tappet landets oljefond for 4,5 milliarder kroner som han overført til en konto i Sveits.

Store deler av familien til dos Santos lever i eksil som følge av korrupsjonsanklagene mot dem, som de hevder er grunnløse.

(©NTB)

Flere nyheter: