Menu
Skadde etter jordskjelvet øst i Afghanistan natt til onsdag, ble i morgentimene evakuert med helikopter. Foto: Bakhtar News Agency / AP / NTB

Jordskjelvet i Afghanistan har krevd over 1.000 liv

Over 1.000 mennesker har omkommet i et jordskjelv øst i Afghanistan, ifølge myndighetene i Paktika-provinsen.

Av NTB | 22.06.2022 13:45:57

Ulykker og naturkatastrofer: – Tallet på døde stiger. Folk graver grav etter grav, sier sjefen for kultur- og informasjonsdepartementet i provinsen, Mohammad Amin Huzaifa.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Bakhtar er minst 1.500 mennesker skadd i skjelvet.

Bilder fra området viser ofre for katastrofen som bæres inn i helikoptre. Lokale innbyggere leter gjennom restene av sammenraste bygninger.

Tallene på døde og skadde steg onsdag etter hvert som redningsarbeidere tok seg fram til avsidesliggende landsbyer.

– Vi oppfordrer alle hjelpeorganisasjoner til å sende team til området umiddelbart for å forhindre en ytterligere katastrofe, tvitret Taliban-talsmannen Bilal Karimi.

Mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har imidlertid forlatt Afghanistan etter at vestlige styrker trakk seg ut av landet og Taliban grep makten i fjor.

Taliban har samarbeidet med Tyrkia og Qatar for å få gjenåpnet landets flyplasser, men nesten alle internasjonale flyselskap unngår landet og det er derfor krevende å bringe inn redningsmannskaper og nødhjelp.

Pakistans statsminister Shahbaz Sharif lovet onsdag å komme de jordskjelvrammede til unnsetning, men det er ikke kjent hva landet vil bidra med.

– Situasjonen er kritisk, og det haster å redde folk ut av ruinene. Det handler om å redde liv, sier hun.

Norge bidrar nå med 5 millioner kroner gjennom Røde Kors-bevegelsen for å bistå med umiddelbar livreddende hjelp. De overlevende vil ha ulike behov, fra medisinsk behandling til mat, vann og husly.

– Jordskjelvet kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Denne katastrofen rammer sivile som allerede er hardt prøvet av en humanitær, økonomisk og menneskerettslig krise. I kriser er det alltid de fattigste som rammes hardest, sier Huitfeldt.

Norge har alt gitt 110 millioner kroner til humanitær assistanse til Afghanistan i 2022, men det understrekes at støtten ikke går til Taliban-regimet.

– Det er viktig at Taliban sørger for at humanitære organisasjoner får trygg og uhindret tilgang til området, sier Huitfeldt.

– Et kraftig jordskjelv er fortvilende i et land med alvorlig tørke og der halve befolkningen allerede er avhengig av nødhjelp. Sammen med våre partnere er vi nå forberedt på å gå inn med hjelp i den berørte Paktika-provinsen, sier Høybråten.

– Med nær tusen mennesker så langt registrert døde, kan vi av erfaring allerede nå fastslå at skadeomfanget er stort. I en slik situasjon har vi en stor fordel av å ha vært i landet for å hjelpe det afghanske folk i flere tiår, og sammen med våre partnere står vi nå klare for å bistå dem som trenger hjelp som aller mest i denne situasjonen, sier han.

Ifølge nyhetsbyrået Bakhtar ble minst 90 hus ødelagt og mange mennesker lå i morgentimene begravd under bygningsrester.

Yaqub Manzor, en stammeleder i Paktika, forteller at innbyggerne i området er i full gang med hjelpeinnsatsen.

– Det lokale markedet er stengt, og alle sammen har skyndet seg til de berørte områdene, sier han.

Også i India var rystelsene merkbare, ifølge det europeiske seismologiske senteret EMSC. Det bor over 100 millioner mennesker i områdene der folk merket skjelvet i de tre landene.

Afghanistan blir forholdsvis ofte rammet av jordskjelv, særlig i fjellkjeden Hindu Kush, som ligger der to deler av jordskorpa møtes.

Det forrige store jordskjelvet var i Baghlan-provinsen nordøst i landet i 2002, kort tid etter den USA-ledede invasjonen i landet. Over 1.000 mennesker omkom i det skjelvet.

I 1998 kostet et kraftig jordskjelv minst 4.500 liv nordøst i Afghanistan.

Jordskjelvet rammet fire distrikter og myndighetene ber om hjelp utenfra.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) lover norsk hjelp til ofrene.

Kirkens Nødhjelp, som har vært til stede i Afghanistan siden 1979, vurderer også muligheten for å bistå, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Jordskjelvet hadde en styrke på 5,9, ifølge US Geological Survey. Episenteret var 46 kilometer sørvest for byen Khost, der det bor over 160.000 mennesker.

Deler av Pakistan ble berørt av skjelvet natt til onsdag og hus skal ha blitt ødelagt. Også i Pakistans hovedstad Islamabad kunne skjelvet merkes. Pakistans meteorologiske institutt målte skjelvet til 6,1, og det skal ha hatt sitt senter rundt 10 kilometer under overflaten.

Flere nyheter: