Menu
NRKs Andreas Stabrun Smith og Jon Herwig Carlsen i kommentatorboksen i Holmenkollen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jon Herwig Carlsen er død: TV-sportens superveteran

Jon Herwig Carlsen ble nesten en evighetsmaskin i NRK-systemet. Søndag døde den folkekjære sportskommentatoren, 84 år gammel.

Av NTB | 12.04.2022 12:19:41

Økonomi og næringsliv: Etter 45 år som ivrig og utrettelig kommentator trakk Carlsen seg tilbake som 75-åring i 2012.

Den populære programlederen og sportsreporteren begynte som trafikkmedarbeider i NRK i 1967. I forkant hadde han utdannet seg til lærer og jobbet noen år i skoleverket. Som ung mann ble han norgesmester både i ishockey og håndball.

Carlsen var allsidig, og det brede interessefeltet fikk han utvikle ytterligere etter at han kom inn i fjernsynet. Etter hvert ble det svært mange idretter som fikk glede av den oppmerksomheten sportsreporteren ga dem og formidlet videre til det norske folket.

Han var fast ansatt i NRK fra 1967 til 2007. Deretter hadde han en frilansavtale med kanalen, slik at han fortsatte å kommentere skiskyting helt til 2012. I mange år dannet han et kjært og populært samarbeid med Kjell Kristian Rike i både langrenn og skiskyting.

Herwig Carlsen utmerket seg med friske og morsomme kommentarer. Han hadde sin stil, og flere av sitatene og uttrykkene hans er udødeliggjort og blir brukt den dag i dag.

«Stafett er stafett», er en gjenganger han brukte for å formidle at i denne øvelsen kunne alt skje. Han var også i kommentatorboksen da Oddvar Brå brakk staven i stafetten i ski-VM i Oslo i 1982. «La ham få en stav da, mann!» gjallet det fra Carlsen i NRK-boksen på Besserud. Utbruddet blir ikke glemt, ikke stavbruddet heller.

Men det er opplesningen av limericker han særlig blir husket for. Dette begynte han med rundt Lillehammer-OL i 1994. «Nordigarden», et pseudonym for Per Nørgaard Sørensen, var leverandør av alle limerickene Carlsen formidlet til folket. Han ble på mange måter litt av en limerick-konge, den kjente kommentatoren.

De to kommentatorene var i ekstase da det gikk opp for dem at VM-gullet var sikret med bakkerekord på kjøpet. «Får jeg kysse deg Jon», skrek Arne Scheie på direkten. «Ja, ja, kom igjen», svarte Herwig Carlsen i jubelrusen.

Etter at NRK-karrieren var over, innrømmet Herwig Carlsen at han gruet seg litt for å slutte, men etter å ha vært pensjonist en tid, innrømmet han overfor Dagbladet at savnet av lønna var verst. Reisingen og stresset rundt de store arrangementene klarte han seg godt uten.

Han fortsatte som speaker for Asker på kampene på Føyka i noen år etter at TV-kommenteringen var over. I tillegg dyrket han interessen for jazz, ishockey og Rotary.

Ved siden av idretter som langrenn, skiskyting, hopp og ishockey, kommenterte Asker-journalisten også motorsport, seiling, roing, sykling, ishockey og curling med stor innlevelse og fagkunnskap. Han var med i alle VM og OL, både sommer som vinter, fra tidlig på 1970-tallet.

Jon Herwig Carlsen er nok mest kjent for samarbeidet med Kjell Kristian Rike, men i 12 år satt han også sammen med Arne Scheie i kommentatorboksen for skihopp. Her utmerket han seg ved å takke ja til et kyss fra Scheie etter at Tommy Ingebrigtsen ble verdensmester i 1995 i Thunder Bay.

(©NTB)

Flere nyheter: