reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Statsminister Boris Johnson taler i Underhuset onsdag. Storbritannia er underlagt strenge smitteverntiltak, og mange representanter deltok via nettet. Foto: Underhuset / AP / NTB

Johnson undertegnet brexitavtalen – nå gjenstår bare dronningens ja

Statsminister Boris Johnson undertegnet onsdag brexitavtalen med EU mens behandlingen i Parlamentet fortsatt pågikk, der den ble godkjent i rekordfart.

Av NTB | 31.12.2020 01:08:22

Politikk: Underhuset i London gjorde seg onsdag ettermiddag ferdig med den første avstemningen om brexitavtalen. Sent onsdag sa også Overhuset ja til avtalen, og etter en tredje runde i Underhuset er det nå opp til dronningen formelt å gjøre avtalen til britisk lov.

Saken passerte dermed alle stadier i løpet av en sjeldent hektisk maratondag i Parlamentet. I den første avstemningen stemte 521 representanter for, mens 73 vendte tommelen ned. De skotske nasjonalistene og Liberaldemokratene stemte imot.

– Brexit er ikke avslutningen, men en begynnelse. Nå er det vårt ansvar å sørge for at vi får det beste ut av den makt vi har gjenvunnet, av de verktøy vi har tatt tilbake, sa statsminister Boris Johnson under debatten.

Kort tid etter den første avstemningen signerte han avtalen.

Noen felles signeringsseremoni med britene var ikke praktisk mulig. Dokumentene ble derfor sendt med fly til London. Det britiske flyvåpenet RAF tok seg av transporten, som begge parters representanter deltok i.

Det er tre avtaler som signeres onsdag. I tillegg til handels- og samarbeidsavtalen som ble klar julaften, er det separate avtaler om informasjonsdeling og om atomsamarbeidet Euratom.

Forslaget omtales som Lov om det fremtidige forholdet til Den europeiske union.

– Vi har bare én dag igjen av overgangsperioden, og dette er den eneste avtalen vi har. Den er et grunnlag å bygge på i årene som kommer, sa Labour-leder Keir Starmer før han og resten av partiet ga regjeringen sin støtte.

Det ble avholdt rundt fem timer med debatt og votering i Underhuset før saken ble sendt til Overhuset ved 16-tiden. Etter at lorder, ladyer og biskoper hadde sagt sitt – 145 av dem hadde bedt om ordet – gikk saken tilbake til Underhuset, som har rett til å stemme over eventuelle endringer fra det andre kammeret.

Først nærmere midnatt hadde avtalen gått gjennom alle formaliteter i Parlamentet. Det er ventet at den innen timer vil få sin støtte fra dronningen.

EU-parlamentet skal også behandle avtalen, men det skjer først på nyåret.

Avtaledokumentene ble først signert av EU-president Charles Michel og kommisjonsleder Ursula von der Leyen i Brussel onsdag morgen, etter at de 27 EU-ambassadørene tirsdag ettermiddag ga sitt klarsignal til en foreløpig innføring.

I London var Parlamentet kalt inn til ekstraordinært romjulsmøte for å ratifisere avtalen slik at den kan begynne å løpe fra nyttår. Johnsons konservative parti har flertall i Underhuset, og det var ventet at lovforslaget som formaliserer avtalen med EU, ville bli vedtatt uten større problemer.

Parlamentsleder Lindsay Hoyle satte i gang debatten etter å ha takket staben i nasjonalforsamlingen som har gjort det mulig å samle de folkevalgte midt i romjulen og mens landet er underlagt strenge restriksjoner. Flere parlamentarikere deltok via nettet.

(©NTB)

Flere nyheter: