Menu
Statsminister Boris Johnson har mottatt den endelige rapporten om partygate-skandalen. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Johnson sier han tar ansvar etter Partygate-rapport

De øverste lederne må ta ansvar for festkulturen i Downing Street. Flere av festene skulle aldri ha vært holdt, mener sjefsgransker Sue Gray.

Av NTB | 25.05.2022 14:31:20

Politikk: Lederne, både politisk og administrativt, må ta ansvaret for denne ukulturen, skriver Gray ifølge BBC. Toppbyråkraten leverte onsdag sin rapport om festene i Downing Street under koronapandemien til statsminister Boris Johnson.

Johnson skal holde pressekonferanse klokka 16.30 norsk tid.

Gray påpeker at flere toppledere deltok på festene, noe som gjorde at enkelte ansatte på lavere nivå trodde at arrangementene var lovlige.

Rapporten inneholder flere bilder fra tilstelningene. På ett av dem ser man Johnson med glasset høyt hevet i en skål. På bordet foran ham står flere flasker med alkohol.

– Jeg tar fullt ansvar for alt som skjedde på min vakt, sier statsministeren.

Han gjentok imidlertid at han ikke visste om noen regelbrudd, og at reglene ble overholdt på tilstelningene han var på. Han sa også at han håper at man nå kan gå videre.

Statsministeren rettet også en unnskyldning til renholdspersonell og sikkerhetsvakter i statsministerboligen etter at Gray la fram flere eksempler på at disse ble behandlet på en uakseptabel måte.

– Rapporten vil stå som et monument over arrogansen til denne regjeringen, som tror det er én regel for dem og en annen for alle andre, sa Labour-lederen.

Hans partifelle Tanmanjeet Singh Dhesi kom med en følelsesladd kommentar.

– Hvorfor lot jeg bestemoren min dø alene på sykehus? Hvorfor dro jeg ikke i begravelsen til min onkel på grunn av bekymring for koronarestriksjonene, spurte han, ifølge Sky News.

Johnson kondolerte.

– Alt jeg kan si, er at jeg tar fullt ansvar for det som skjedde. Det gjør jeg, og vi har gjennomført store endringer, sa han.

– Det er dessverre tilfelle at detaljer fra enkelte tilstelninger kun ble gjort kjent for meg gjennom mediene. Det er skuffende, skriver Gray ifølge Sky News.

– Gitt den stykkevise måten jeg mottok informasjon på, er det mulig at det har foregått tilstelninger som ikke er en del av etterforskningen, skriver hun.

Etterforskningen endte med at politiet utstedte over hundre bøter.

Boris Johnson innrømmet i forrige måned at han var en av dem som ble bøtelagt for å ha deltatt på fester og sammenkomster mens resten av landet var nedstengt. Det gjør ham til den første britiske statsministeren som har blitt straffet for å bryte loven mens han innehar embetet.

I en uttalelse i Underhuset onsdag sier Johnson at han tar ansvaret.

Opposisjonsleder Keir Starmer kom med sin egen uttalelse etter Johnsons.

Sue Gray har tatt for seg 16 tilstelninger i Downing Street og i regjeringskvartalet Whitehall i 2020 og 2021. Hun åpner for at det kan ha vært enda flere og viser til at hun måtte lese om enkelte hendelser i mediene fremfor å få førstehåndsinformasjon.

Sue Gray har vært ansvarlig for granskningen av den såkalte partygate-skandalen. Hun leverte en foreløpig rapport i januar, men utsatte den endelige rapporten i påvente av at politiet skulle etterforske saken ferdig.

(©NTB)

Flere nyheter: