reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Det har vært omfattende protester mot den nye sikkerhetsloven i Hongkong. Arkivfoto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Johnson setter døren på gløtt for 3 millioner hongkongkinesere

Storbritannias statsminister åpner for at nesten tre millioner hongkongkinesere kan komme til Storbritannia dersom den omstridte sikkerhetsloven blir innført.

Av NTB | 03.06.2020 10:34:00

Sosiale forhold: – Mange i Hongkong frykter at deres levesett – som Kina lovet å opprettholde – er truet. Dersom Kina fortsetter å gi folk grunn til å frykte dette, kan ikke Storbritannia bare trekke på skuldrene og gå videre, skriver Boris Johnson i avisen South China Morning Post onsdag.

Dersom den nye sikkerhetsloven for Hongkong – som allerede er vedtatt i Beijing – blir iverksatt, åpner Johnson for å slippe inn folk med status som såkalte British Nationals (Overseas).

– Dette vil være en av de største endringen i vårt visumsystem noensinne. Jeg håper det ikke blir nødvendig, skriver Johnson.

British Nationals (Overseas) har britisk nasjonalitet, men ikke statsborgerskap. De kan få en type britisk pass, men har ikke automatisk rett til opphold i Storbritannia. Ordningen ble innført for dem som var fast bosatt i Hongkong før tilbakeleveringen til Kina i 1997, men som ikke var britiske borgere.

Rundt 350.000 har i dag den aktuelle passtypen, mens ytterligere 2,5 millioner er kvalifisert til å søke om det.

– Vi råder Storbritannia til å trekke seg tilbake, legge bort sin «kald krig»-mentalitet og kolonitankegang og anerkjenne og respektere det faktum at Hongkong er gitt tilbake til Kina, sier en talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Denne gruppen kan i dag oppholde seg i Storbritannia i seks måneder uten visum. Johnson snakker om å utvide perioden til tolv måneder, med mulighet for forlenging. Det kan bli en vei til britisk statsborgerskap.

Kina advarer britene mot å blande seg inn og sier det vil slå tilbake på dem.

(©NTB)

Flere nyheter: