Menu
Storbritannias hardt pressede statsminister Boris Johnson på vei til onsdagens spørretime i Parlamentet. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Johnson risikerer opprør i egne rekker

Spekulasjonene er i gang om hvem som kan overta etter Boris Johnson hvis han felles av sine egne.

Av NTB | 19.01.2022 13:37:07

økonomi og næringsliv: Etter avsløringene av koronaregelstridige fester ser framtiden usikker ut for den britiske statsministeren.

I løpet av de siste døgnene er det blitt klart at misnøyen brer seg også i Johnsons eget konservative parti. Et økende antall konservative representanter i Underhuset ønsker en mistillitsavstemning, melder flere medier.

– Det føles som det nå er i ferd med å rakne, sier en ikke navngitt tidligere minister til BBC.

Kilden mener onsdagens spørretime i Underhuset blir avgjørende for Johnsons videre skjebne. Spørretimen begynte klokken 13 norsk tid.

Med den nåværende sammensetningen av Parlamentet vil det si 54 representanter. De må be om en mistillitsavstemning i brev som sendes til lederen for partiets såkalte 1922-komité.

Hvor mange som så langt har bedt om en avstemning, er ikke offentlig kjent. Men flere ikke navngitte partikilder hevder den magiske grensen snart kan bli passert.

Utenriksminister Liz Truss, finansminister Rishi Sunak og innenriksminister Priti Patel er blant flere mulige kandidater som nevnes av avisa The Times.

Statsviter Nicholas Aylott ved Södertörns högskola i Sverige har mest tro på Truss eller Sunak.

– Akkurat nå er det vanskelig å se noen andre i dette bildet. Men man kan jo aldri være sikkert. Det er alltid mye dramatikk når De konservative velger partileder, sa Aylott nylig til nyhetsbyrået TT.

Meningsmålinger tyder på at Sunak er den mest populære av disse to.

Det konservative partiet har bestemte regler og prosedyrer for hvordan partilederen kan utfordres. En mistillitsavstemning kan først holdes når den støttes av 15 prosent av partiets representanter i Underhuset.

Situasjonen har utløst spekulasjoner om hvem som eventuelt kan overta etter Johnson hvis han blir tvunget til å gi seg.

(©NTB)

Flere nyheter: