Menu
Boris Johnson er innstilt på å gå videre uten en avtale med EU, med mindre det skjer en endring hos motparten. Arkivfoto: Jessica Taylor / Det britiske parlamentet / AP / NTB

Johnson klar for en fremtid uten avtale med EU, med mindre unionen endrer seg

Dersom EU ikke endrer holdning, ser ikke Storbritannias statsminister for seg at det er mulig å komme fram til en omfattende handelsavtale etter brexit.

Av NTB | 16.10.2020 13:53:00

Politikk: Storbritannia vil stå utenfor EU uten en omfattende handelsavtale når året er omme, «med mindre det er en grunnleggende endring» i hvordan EU griper saken an, sier Boris Johnson fredag.

Om det kommer en slik endring, er han innstilt på å lytte.

– Men det som kommer fra toppmøtet i Brussel, virker ikke særlig oppmuntrende. De vil fortsette å kontrollere vårt fiske og vår frihet til å vedta lover, noe som er fullstendig uakseptabelt, sier statsministeren.

– Jeg har kommet fram til at vi må forberede oss på at vi fra 1. januar har vilkår på linje med Australia, sier Johnson, en referanse til at uten en avtale må britene handle med EU i tråd med regelverket i Verdens handelsorganisasjon. Han mener Storbritannia vil «blomstre som uavhengig frihandelsnasjon».

På britisk side er det skuffelse etter at EU-toppmøtet torsdag kveld ba britene bevege seg, slik at det er mulig å komme fram til en avtale. Utenriksminister Dominic Raab sier EU må vise mer fleksibilitet dersom de vil ha en avtale.

Britenes forhandlingsleder David Frost var også skuffet over at EU-lederne gikk inn for å «fortsette» forhandlingene, i stedet for å «intensivere» dem, slik det sto i et tidligere utkast.

(©NTB)

Flere nyheter: