Menu
Innføringen av Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent. Foto: Mary Altaffer, AP / NTB

Johnson and Johnson utsetter vaksine til Europa

Johnson & Johnson opplyser at selskapet utsetter innføringen av sin koronavaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller.

Av NTB | 13.04.2021 17:19:09

Medisin og helse: Det går fram av en uttalelse fra selskapet mandag, som er sendt i kjølvannet av at amerikanske myndigheter satte bruken av vaksinen på pause.

– Vi har tatt en beslutning om å utsette innføringen av vår vaksine i Europa proaktivt, skriver selskapet.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

Legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC vil midlertidig stanse bruken i USA mens de fortsetter å granske tilfellene.

Av de seks tilfellene er én person er død, og én av dem er i kritisk tilstand, opplyser myndighetene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

Det samme sykdomsbildet er så langt ikke blitt funnet hos noen som har fått Pfizer- og Moderna-vaksiner i USA, ifølge CDC.

Sykdomsbildet slår inn etter rundt en uke og ikke lenger enn tre uker etter vaksinering, opplyser helsemyndighetene på pressekonferansen. Mediantiden er på ni dager.

Etter noen dager kan man oppleve influensalignende symptomer som inkluderer hodepine. Helsearbeidere og sykehus bes være ekstra oppmerksomme på vaksinerte pasienter og som har slike symptomer og for eksempel vondt i beina i tillegg.

FDA sier at pausen i bruken av vaksinen skal vare i «noen dager».

Det hvite hus sier pausen uansett ikke vil ha mye å si for framdriften i vaksineringen i landet.

– Johnson & Johnson utgjør mindre enn 5 prosent av registrerte vaksinasjoner i USA til nå, sier Jeff Zients, som er president Joe Bidens covid-19-koordinator.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave antall blodplater. Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

Så langt er det ikke etablert noen klar årsakssammenheng mellom sykdomsbildet og vaksinen. Amerikanske helsemyndigheter viser til at den ledende teorien er at årsaken er en immunrespons som oppstår svært sjeldent etter vaksinering.

Flere nyheter: