Menu
Den amerikanske legemiddelgiganten ber om at selskapets koronavaksine får nødgodkjenning i USA. Vaksinen gis i kun én dose. Illustrasjonsfoto: Cheryl Gerber / Johnson & Johnson via AP / NTB

Johnson & Johnson søker om vaksinegodkjenning i USA

Johnson & Johnson søker om nødgodkjenning i USA for sin koronavaksine. Selskapet planlegger å søke om lignende godkjennelse i Europa snart.

Av NTB | 05.02.2021 01:53:03

Medisin og helse: Johnson & Johnson tror det vil være i stand til å sende ut vaksinedoser så snart mat- og legemiddeltilsynet FDA gir grønt lys, opptil 100 millioner doser innen juli, opplyser selskapet.

Til motsetning fra de fleste andre koronavaksiner, gis Johnson & Johnson-vaksinen kun i én dose, ikke to.

I resultater fra kliniske tester i fase 3 av vaksine-utprøvingen, viste den seg å være 66 prosent effektiv i å stanse moderat og alvorlig covid-19-sykdom, opplyste legemiddelgiganten forrige uke. Nesten 44.000 mennesker i en rekke land deltok i studien.

Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna har en effektivitet på henholdsvis 95 og 94,1 prosent.

I Sør-Afrika beskytter den kun 57 prosent av de vaksinerte, mens andelen i USA er 72 prosent. Forklaringen er at en mer smittsom virusvariant er langt mer utbredt i Sør-Afrika enn i USA og en rekke andre land, og vaksinen beskytter ikke like godt mot denne som andre varianter, ifølge selskapet.

I studien var den 85 prosent effektiv mot de mest alvorlige symptomene av covid-19, og når forskerne målte fra fire uker etter vaksinen ble gitt, var det ingen av de vaksinerte som døde eller ble innlagt på sykehus.

Det kan ta flere uker å få den godkjent, men om alt går knirkefritt, blir vaksinen den tredje til å få godkjenning i USA, etter Pfizer/Biontech og Moderna. Selskapet planlegger å søke om en lignende godkjenning i Europa snart.

Johnson & Johnson-resultatene viste også at vaksinen er mindre effektiv enn snittet på 66 prosent i Sør-Afrika og mer effektiv i USA.

(©NTB)

Flere nyheter: