Menu
Boris Johnson på vei til parlamentet for å uttale seg om granskningen etter festbråket i statsministerboligen. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Johnson etter granskningsrapport: – Jeg vil først og fremst si unnskyld

Statsminister i Storbritannia Boris Johnson beklaget overfor det britiske underhuset etter granskningsrapporten om festene i Downing Street.

Av NTB | 31.01.2022 16:51:26

politikk: – Pandemien har vært vanskelig for alle. Folk over hele landet har måttet ofre mye: ikke møtt sine kjære, ikke fått besøke slektninger på dødsleiet. Jeg forstår sinnet til folk, sa Johnson.

– Det er ikke nok å si unnskyld, la han til senere. Han innrømte at ting ikke ble gjort på riktig måte.

Granskingen av festene ved den britiske statsministerboligen kom fram til at det ble utvist sviktende dømmekraft og lederskap.

– Jeg beklager at vi ikke gjorde dette riktig, sa han.

Samtidig sa han at de må lære av dette, og er at det ikke skal trekkes konklusjoner før politiet har gjennomført sin etterforskning.

Opposisjonen på den andre siden av salen la ikke lokk på hva de mente om Johnsons uttalelser.

Labour-leder Keir Starmer sier det nå ikke kan være tvil om at det nå utføres strafferettslig etterforskning mot statsministeren. Rapporten avslører fellende detaljer, mener han. Han sa også at Johnson ikke vil gå av fordi «han er en mann uten skam».

Ian Blackford fra Det skotske nasjonalistpartiet gjentok sitt krav om at Johnson bør trekke seg.

– Ingen tror på deg, herr statsminister, sa Blackford.

Johnson har tidligere beklaget noen av sammenkomstene i Downing Street – men noen ganger med forbehold. Han har hevdet at han trodde en hagefest ved statsministerboligen i mai 2020 var et jobbarrangement, selv om invitasjonen inneholdt en oppfordring om å ta med egen alkohol.

Johnson sier han aksepterer funnene i denne rapporten, og lover endringer i hans regjeringskontor.

Flere kommentatorer i sosiale medier har merket seg at Labour-lederen fikk snakke uten tilrop fra politikerne på de konservative benkene, noe som er uvanlig når en opposisjonsleder angriper statsministeren verbalt.

Flere nyheter: