Menu
Therese Johaug tok sitt første individuelle OL-gull lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Johaug tok sitt første individuelle OL-gull – utklasset konkurrentene i skiathlon

Therese Johaug hadde full kontroll på kvinnenes 15 kilometer skiathlon lørdag. Langrennsstjernen tok med det sitt første individuelle OL-gull.

Av NTB | 05.02.2022 09:50:37

Sport: Løpet tok fart ved skibytte midtveis. Da var det kun fire løpere i tet, og Johaug var først. Hun viste deretter styrke på skøytedelen og knuste konkurrentene. Russiske Natalja Neprjajeva og østerrikske Teresa Stadlober kunne juble for de to andre pallplassene.

Johaug vant til slutt med 30,2 sekunder ned til sølvvinneren. Etter målgang var hun overveldet av følelser.

– Jeg sliter litt med finne ord. Det er helt fantastisk. Det har vært en drøm jeg har hatt i mange, mange år, og da jeg kunne krysse mållinjen og bli en olympisk mester er det vanvittig stort, sa en tårevåt Johaug til Discovery.

Hun har måttet prioritere hardt for å bli olympisk mester.

– Spesielt kanskje det siste året har jeg bortprioritert venner, familie og kjæreste, men det er så innmari verdt det når jeg kommer hit, krysser mållinjen og endelig kunne nå drømmen min, fortsatte hun.

– Jeg skulle ha grepet muligheten min bedre i dag. Jeg får ikke gjort noe annet enn mitt beste, sa Haga til TV 2.

Ved passering 10 kilometer var Johaugs ledelse på hele 26 sekunder, og løperne bak henne konsentrerte seg om kampen om de øvrige medaljene. Hun ledet med nesten minuttet ved siste mellomtid, før hun tok det litt roligere inn mot mål.

Foran OL var stillingen 2-2 mellom rivalene Johaug og Frida Karlsson i verdenscupen denne sesongen. Dermed var det duket for en skikkelig gullkamp lørdag. Karlsson hadde imidlertid lite å stille opp på skøytedelen.

– Nå er jeg bare skuffet. Jeg hadde håpet på så mye mer, sa Andersson.

Det var knyttet spenning til hvordan det norske laget skulle respondere på løypa i høyden. Konkurrentene kom til Kina noen dager før, og fikk med det litt ekstra tid til forberedelser. Det skulle ikke vise seg å være noe problem for Johaug, som knallet til fra start og ledet i store deler av løpet.

Fra før har hun sølv og bronse fra OL i 2014. Hun tok gull på stafetten under OL i Canada i 2010.

Helene Marie Fossesholm var 3.35 minutter bak Johaug og ble nummer 18, mens Ragnhild Haga var slått med 4.38 og endte som nummer 29.

Det skulle vise seg å utvikle seg noe sjokkartet for svenskene. Karlsson endte nemlig nede på 5.-plass, mens Ebba Andersson ble nummer ti. Finske Kerttu Niskanen tok 4.-plassen.

Mot slutten av klassiskdelen knallet Johaug til og skapte en liten luke til de største konkurrentene. Ved skibytte var det kun tre andre løpere innfor fem sekunder bak Johaug. Derfra og ut økte hun omtrent ved hver mellomtid før hun gikk i mål til ensom majestet. Med det sikret hun sitt første individuelle OL-gull.

(©NTB)

Flere nyheter: