Menu
Therese Johaug skal løpe 10.000 meter lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Johaug angriper OL-kravet på 10.000 meter – i duell med Grøvdal

Therese Johaug stiller til duell mot friidrettsstjernen Karoline Bjerkeli Grøvdal kommende lørdag. Målet er å løpe under kravet til Tokyo-OL på distansen.

Av NTB | 06.05.2021 10:39:57

Sport: Det bekrefter stevnearrangøren Tjalve overfor NTB.

Johaugs manager Jørn Ernst bekrefter også langrennsstjernens deltakelse overfor NRK.

– Det dukket opp en mulighet som kanskje viser seg å være den eneste muligheten til å løpe 10.000 meter i år, og da har hun lyst til å prøve. OL-kravet er målet, for å ha noe å strekke seg etter, sier han til kanalen.

Ernst legger videre til at Johaug ikke har tenkt så mye på en eventuell deltakelse i OL, dersom hun skulle klare kravet.

Langrennsstjernen fra Dalsbygda har fått råd av Jack Waitz i forkant av konkurransen.

Langrennsstjernen har en personlig rekord på distansen på 31.40,67. Den ble satt under Impossible Games på Bislett i fjor. Skal hun klare OL-kravet, må det gå enda fortere lørdag. Tiden som skal slås, er 31.25.

Lørdag får hun hjelp av et lyshare-system à la det som ble benyttet på Bislett i fjor.

– Vi skal ha en lyshare som vi setter opp for dem. Da blir det sannsynligvis en hare på 13.00 på Grøvdal, mens det blir 31.25 på Johaug og 33.00 på resten av feltet, sier daglig leder i Tjalve, Mathias Lavik, til NTB.

– Jeg vet ikke hva hun er god for, men vi har vurdert det som at det er en realistisk mulighet. Hun har jo 31.40 fra i fjor. Det kommer bare an på om hun er godt forberedt, sier Lavik.

Tiden som ble satt i en rundløype inne på potetgullfabrikantens Maaruds område i Sør-Odal, er raskere enn verdensrekorden på distansen.

Verdensrekord ble det imidlertid ikke. I etterkant ble løypa kontrollmålt, i håp om at Grøvdals tid skulle få offisiell status som rekordholder. Sjekken viste at traseen var 12,5 meter for kort.

Lørdag er det Bislett som gjelder for friidrettsprofilen.

– For oss som klubb er det viktig at Karoline tar kravet. I tillegg er det gøy at Johaug er med. Da får vi noe action på det, sier Tjalve-leder Lavik.

Lørdagens konkurranse er erstatningsarrangement for Holmenkollstafetten. Den er også i 2021 avlyst som følge av pandemien.

Johaug skulle etter planen ha løpt 10.000 meter under friidretts-EM i Paris i fjor sommer, men den planen gikk i vasken da mesterskapet ble avlyst som følge av viruskrisen.

Johaug har imponert på friidrettsbanen tidligere. I 2019 ble hun norgesmester nettopp på 10.000 meter. Da deltok ikke Grøvdal.

Formen til Grøvdal er det ingenting i veien med. Den norske friidrettsprofilen løp inn til den råsterke tiden 14.39 på fem kilometer gateløp lørdag.

(©NTB)

Flere nyheter: