Menu
Boligkvarteret til Johan Sverdrup ved Kværner-verftet på Stord. (Foto: Kværner ASA)

Johan Sverdrup: Utsetter transport fra Stord til Nordsjøen

Etter planen skulle den første av de to Johan Sverdrup-plattformene bli løftet bort fra Kværner på Stord i dag, men grunnet dårlig vær er ikke tungløfteskipet kommet enda.

Av Egil M Solberg | 15.03.2019 07:44:30

Industri: Etter planen skulle den første av de to Johan Sverdrup-plattformene bli løftet bort fra Kværner på Stord i dag, men grunnet dårlig vær er ikke tungløfteskipet som skal frakte plattformen til Nordsjøen kommet enda.

Først neste uke vil omlasting og transport kunne starte.

– Det ser ut til at Pioneering Spirit ikke er fremme i Digernessundet før til helgen, på grunn av været, opplyser kommunikasjonssjef i Kværner, Odd Naustdal til Stord24.

I føremiddag er det planlagt en høytidelig seremoni på Kværner sitt verftsområde på Stord i forbindelse med ferdigstillelsen.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) og konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken, er blant de som kommer til Stord.

Konserter i helgen

Lørdag er det klart for konserter på Kværner i forbindelse med utseilingen av Johan Sverdrup.

Kværner har annonsert at Postgirobygget og gitaristen Bjørn Berge er blant artistene som kommer. I tillegg er det annonsert en hemmelig artist av internasjonalt format.

Arrangementet skulle foregå utendørs, men på grunn av dårlige værprognoser blir arrangementet flyttet innendørs.

Det blir servert pølser og brus under arrangementet, melder avisa.

Skriver historie

Med 560 sengeplasser er Johan Sverdrup boligplattformen den største av sitt slag i Norge.

Nå står den fjerde og siste plattformen i første fase av gigantprosjektet klar for å seile fra Kværners verft på Stord ut til Johan Sverdrup-feltet hvor den skal installeres i ett løft.

– Dette er en viktig dag for Equinor, Johan Sverdrup-partnerskapet og for norsk sokkel. Som siste plattform i første byggetrinn av prosjektet tar vi med ferdigstillingen av boligplattformen et viktig skritt nærmere oppstart av Norges store inntektskilde de neste 50 årene, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Johan Sverdrup-feltet – som eies av lisenspartnerne Equinor, Aker BP, Lundin Norway, Petoro og Total – forventes å bidra med verdier og inntekter for den norske stat og samfunn på mer enn 900 milliarder kroner over feltets levetid.

Et konsortium bestående av Kværner og KBR ble i juni 2015 tildelt kontrakten, med en verdi på 6,7 milliarder kroner, for å bygge dekket til utstyr- og boligplattformen til Johan Sverdrup. Leirvik AS fikk jobben med å bygge boligmodulene til plattformdekket. På topp har mer enn 2000 mennesker vært involvert i byggingen av plattformen.

15. februar i år leverte konsortiet plattformdekket formelt over til Equinor, akkurat som planlagt for mer enn tre og et halvt år siden. En måned senere, etter ytterligere forberedelser, står nå boligplattformen klar for å seile ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen med løftefartøyet Pioneering Spirit.

Flere nyheter: