Menu
Demokraten Joe Biden er formelt valgt til USAs 46. president. Foto: AP/Andrew Harnik/NTB

Joe Biden er formelt valgt til USAs nye president

Demokraten Joe Biden er formelt valgt til USAs nye president etter at 306 valgdelegater har gitt sin stemme til ham og visepresident Kamala Harris.

Av NTB | 15.12.2020 01:53:12

Politikk: Biden og Harris gikk seirende ut av valget 3. november, og mandag samlet alle 538 valgdelegatene i valgkollegiet seg i sine delstatsforsamlinger for å avgi stemmene som formelt avgjør presidentvalget.

Vermonts tre valgdelegater ble mandag morgen de første som stemte i valgkollegiet som formelt velger USAs president og visepresident. Deretter fulgte delstat etter delstat. Det var ingen overraskelser gjennom dagen, og alle delegater var tro mot valgresultatet i delstaten de representerer.

Også i delstater som Nevada, Georgia og Pennsylvania, der Joe Biden vant med knapp margin, men der president Donald Trump hevder at valget ikke gikk rett for seg, stemte valgdelegatene som de skulle på Biden.

Californias 55 valgdelegater stemte på Biden i en dempet seremoni i delstatsforsamlingen i hovedstaden Sacramento. Delegatene bar munnbind og holdt avstand til hverandre under avstemmingen

En liten men høylytt demonstrasjon til støtte for Trump har blitt holdt i Sacramento siden valget. Mandag var det derimot stille utenfor delstatsforsamlingen.

Resultatene blir nå sendt til Washington, der de må være før 23. desember. Den 6. januar møtes begge Kongressens kamre for å bevitne opptellingen av valgkollegiets stemmer, som fastslår hvem som er valgt til USAs neste president og visepresident. Det møtet er det visepresident Mike Pence som holder.

Den 20. januar tas Biden i ed som USA 46. president.

Et 50-talls søksmål mot valget er avvist i en rekke delstater, inkludert ett som ble brakt inn for høyesterett. Trump har også ringt guvernørene i flere stater og angivelig bedt dem sette inn andre valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen.

Presidentvalget i USA er indirekte, og det er den kandidaten som får flertall i en stat, som vinner alle statens valgdelegater. Når de har avgitt sine stemmer i valgkollegiet, er valget formelt over og resultatet endelig fastslått.

Biden sikret seg de 270 valgdelegatene som trengs for å vinne presidentvalget da delegatene fra California avla sine stemmer. Delstaten er USAs mest folkerike med 40 millioner innbyggere og er den som gir fleste valgdelegater.

Delegatene fra alle delstatene var ferdige å stemme like etter klokken 1 natt til tirsdag norsk tid. Hawaiis fire delegater var sist ut og sikret Biden i alt 306 valgdelegater mot Trumps 232.

Valgkollegiet er normalt bare en formalitet, men i år er det mye mer oppmerksomhet om prosessen fordi Trump fortsatt nekter å erkjenne at han tapte valget, og fortsetter å hevde at valget var preget av fusk.

Flere nyheter: