Menu
USAs førstedame Jill Biden markerer morsdagen sammen med ukrainske og slovakiske mødre i Kosice øst i Slovakia, noen mil fra den ukrainske grensen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Jill Biden tilbrakte morsdagen med ukrainske og slovakiske mødre

USAs førstedame Jill Biden markerte søndag den amerikanske morsdagen med ukrainske mødre som har flyktet til nabolandet Slovakia.

Av NTB | 08.05.2022 13:15:53

Politikk: På en busstasjon i byen Kosice helt øst i Slovakia er det etablert et flyktningmottak som er åpent døgnet rundt for å ta imot nyankomne flyktninger.

Søndag fikk de besøk av Jill Biden, kona til president Joe Biden, som tok seg tid til flere lengre samtaler med kvinnene.

– Jeg kan ikke forklare det fordi jeg vet ikke selv, og jeg er lærer, sa hun med armene rundt til sju år gamle datter Julia.

– Hvorfor? spør Kutotsja før Biden bekrefter at det er vanskelig å forstå hvorfor Russland gikk til krig.

Jill Biden reiste også innom en skole som har tatt inn elever fra Ukraina, der slovakiske og ukrainske mødre markerte morsdagen sammen søndag. Her gikk hun fra bord til bord for å uttrykke støtte.

– Jeg ønsket bare å komme for å vise dere støtte, sa hun før hun reiste videre til grenselandsbyen Vysne Nemecke.

Fredag og lørdag tilbrakte hun i Romania, der hun også besøkte amerikanske soldater i tillegg til å møte ukrainske flyktninger.

Blant dem var Viktorija Kutotsja, som i likhet med Jill Biden er lærer. Hun fortalte hvor vanskelig det er å forklare sine tre barn hvorfor det er krig når den føles så meningsløs.

Mottakssenteret i Kosice er blant de seks som er etablert i Slovakia. Her får 300 til 350 nyankomne flyktninger mat, klær, en dusj og nødinnkvartering hver eneste dag, ifølge opplysninger fra Det hvite hus.

Jill Bidens tur til Øst-Europa varer i fire dager og skal skape oppmerksomhet om USAs støtte til ukrainske flyktninger og for land som Romania og Slovakia, som har tatt imot mange av dem.