fbpx
Menu
Arkivfoto.

– Jeg forventer etterforskning av bedriftene

May Britt Vihovde (V) forventer at politiet oppretter nå etterforskning av bedrifter som bidrar til eksport av EE-avfall ut av Haugesund og videre til Nigeria.

Av Daniel DeNiazi | 18.10.2019 22:05:25

HAUGESUND: – Jeg forventer at politiet oppretter etterforskning mot bedrifter som bidrar til ulovlig eksport av søppel, sier May Britt Vihovde (V) til Radio Haugaland.

I perioden 2009-2018 ble rundt 24.300 bruktbiler smuglet ut av landet og videre ned til Nigeria. Og noen av de er biler som står parkert ved Thune Biltransport AS i Haugesund, som kom frem i en Brennpunkt-dokumentar som NRK har publisert.

– Her skjer der ulovligheter og da må politiet og tollvesen forsterke innsatsen for å stoppe dette. Har også forstått at Sjøfartsdirektoratet skal se på dagens regelverk for å kunne endre loven, fortsetter Vihovde.

Utenfor hovedkontoret til Thune Biltransport AS i Haugesund. Skjermdump: NRK

Norge har selv skrevet under på Basel-konvensjonen, som tilsier at all grensekryssende bevegelser av farlig avfall er forbudt. Norge skrev under avtalen 22.mars 1989, men har i ettertid ikke fulgt konvensjonen, skrev Radio Haugaland tidligere.

Innholdet i bilen blir ifølge politiet ikke fysisk kontrollert. Bilene blir ofte dekket til med svart maling eller pappesker på innsiden, for at ingen skal ha innsyn i bilene som blir eksportert.

Bakmennene i Norge kan dermed sitte igjen med totalt 650 millioner kroner inkludert søppelet i bilene. En person kan sitte igjen med fra èn til flere millioner kroner.

En rapport fra Interpol som er tilknyttet til eksportering av søppel, er det estimert at rundt 400.000 tonn med EE-avfall blir fraktet ut av Europa ulovlig.

Radio Haugaland har prøvd å komme i kontakt med Thune Biltransport AS, men har ikke lykkes!

Flere nyheter: