reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Inngangen til Saiseikai Arida-hospitalet i Yuasa i Japan ble stengt i februar da en lege fikk påvist koronaviruset. Da hadde man rimelig god kontroll på smittesporing i landet, men nå begynner situasjonen å fortone seg annerledes. Illustrasjonsfoto: Kyodo News / AP / NTB scanpix

Japanske sykehus avviser syke – mangler kapasitet

Sykehus i Japan har de siste dagene avvist syke personer, fordi akuttmottakene til landets helsevesen ikke er dimensjonert for økningen av koronasmitte.

Av NTB | 18.04.2020 05:17:23

Medisin og helse: I ett tilfelle skal en ambulanse ha kjørt rundt i flere timer og ha vært innom 80 sykehus med en mann med feber og pustevansker før et sykehus i sentrum av Tokyo endelig ville ta ham inn og behandle ham. En annen pasient fikk ikke behandling på sykehus for samme symptomer før ambulansemannskapene hadde vært i kontakt med over 40 sykehusmottak.

Den japanske foreningen for akuttmedisin bekrefter at mange akuttmottak avviser pasienter nå, inkludert personer med hjerteinfarkt, hjerneslag og ytre, fysiske skader.

Utbruddet viser en svakhet ved det ellers tilsynelatende velfungerende, lavkost-helsevesenet i Japan: Det er mangel på sykehussenger, helsepersonell, medisinsk utstyr og verneutstyr.

Dermed blir enhver innleggelse av en person med koronavirus en belastning på helsevesenet og bidrar til det som allerede omtales som en «kollaps i akuttmedisinen», i en felles uttalelse fra de akuttmedisinske legeforeningene i landet. De sier at dette er forløperen til en kollaps i det generelle helsevesenet.

Nesten en tredel av alle smittetilfellene innenlands kommer fra Tokyo. Statsminister Shinzo Abe utvidet denne uken unntakstilstanden i Tokyo og seks andre tettbefolkede prefekturer til å gjelde hele Japan.

Japan har til nå hatt relativt få smittetilfeller og dødsfall sammenlignet med Europa og USA, og det virket som landet hadde kontroll på smittesporingen, men nylige hopp i antall smittetilfeller har skapt bekymring, særlig fordi det ikke lenger er mulig å finne ut hvor smitten stammer fra.

Japan meldte lørdag inn 556 nye tilfeller av koronaviruset, og antallet har dermed nådd 10.000, melder AP. I Worldometers tall, som ikke er medregnet lørdagens økning, er det registrert 190 dødsfall knyttet til covid-19.

(©NTB)

Flere nyheter: