reklame
Menu
Japans statsminister Shinzo Abe holder pressekonferanse fredag, etter rykter om at han har nye helseproblemer. Her er han under en pressekonferanse i mai. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Japanske medier: Shinzo Abe vil gå av som statsminister

Etter en periode med rykter om helsetilstanden, holder Japans statsminister Shinzo Abe pressekonferanse fredag. Lokale medier melder at han kommer til å gå av.

Av NTB | 28.08.2020 07:53:02

Medisin og helse: Den statlige kringkasteren NHK skriver på sine nettsider at de erfarer at Abe vil gå av fordi han er redd for at hans helsetilstand vil skape problemer. Også andre lokale medier erfarer det samme.

Statsministeren skal holde en pressekonferanse fredag klokka 17, japansk tid, der han ventes å forklare bakgrunnen for sin avgang.

Abe har lenge slitt med ulcerøs kolitt, en betennelse i tarmen, og denne tilstanden skal ha forverret seg i løpet av de siste månedene. I løpet av de siste to ukene har statsministeren vært på sykehus to ganger, noe som har skapt en rekke spekulasjoner i Japan.

Mandag satte 65-åringen ny rekord som lengstsittende statsminister i Japan, da han slo rekorden satt av sin grandonkel Eisaku Sato, som var Japans statsminister fra november 1964 til juli 1972.

Da han tiltrådte i 2006 var Abe den yngste statsministeren i landets historie. Abe kunne ha sittet i ett år til før han måtte gått som leder for Det liberaldemokratiske partiet.

Nedgangen ville ført til et fall på 27,8 prosent på årsbasis hvis fallet hadde fortsatt i samme takt over et helt år. Det er det tredje kvartalet på rad med nedgang i verdens tredje største økonomi, og det største fallet siden 1980, som er så langt tilbake som det er mulig å finne sammenlignbare data.

I tillegg til spekulasjoner rundt helsetilstanden sliter Abe med fallende oppslutning som følge av sin håndtering av koronapandemien. En meningsmåling som ble publisert av nyhetsbyrået Kyodo søndag, viser at Abes regjering kun har støtte blant 36 prosent av velgerne, den nest laveste oppslutningen siden han vendte tilbake til statsministerposten i 2012. 58,4 prosent var misfornøyde med regjeringens håndtering av koronaviruset.

Abe tiltrådte først som statsminister i 2006, men måtte da gi seg etter bare ett år, nettopp på grunn av ulcerøs kolitt. Han tiltrådte på nytt i desember 2012, og har sittet siden.

Børsindeksen Nikkei 225 falt med 2,1 prosent etter at mediene meldte om avgangen. 17. august viste tall fra myndighetene at landets bruttonasjonalprodukt hadde falt med 7,8 prosent i andre kvartal.

(©NTB)

Flere nyheter: