Menu
Amerikanske helsemyndigheter varslet mandag at noen få personer har utviklet en sjelden, og potensielt farlig, nevrologisk reaksjon i kroppen etter å ha blitt vaksinert med Janssen vaksinen. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Janssen-vaksinen kan føre til sjelden nevrologisk reaksjon

Amerikanske helsemyndigheter advarer om at Janssen-vaksinen i få tilfeller kan føre til en sjelden og potensielt farlig nevrologisk reaksjon i kroppen. Vaksinen blir tilbudt på Karmøy.

Av NTB | 12.07.2021 23:24:02

Medisin og helse: Derfor oppdaterte USAs legemiddeltilsyn (FDA) mandag advarselen som følger vaksinen til å inkludere risikoen for å utvikle Guillan Barré-syndrom (GBS).

I advarselen heter det at symptomene begynte innen 42 dager etter vaksineringen og at «sjansen for at dette skjer er veldig lav».

LES OGSÅ: Janssen-vaksinen tilbys på Vea

Siden vaksineringen med Janssen begynte i USA har Centers for Disease Control and Prevention (CDC) mottatt rapporter om 100 vaksinerte personer som i ettertid har utviklet denne immunsystemforstyrrelsen som kan forårsake muskelsvakhet og tidvis lammelse.

Produsenten Johnson & Johnson sier i en uttalelse at selskapet har diskutert meldingene om bivirkningen med FDA og helsemyndigheter i andre land.

Ifølge amerikanske myndigheter har det ikke blitt rapportert om tilfeller av lidelsen etter vaksinering med mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna.

Sykdommen rammer mellom 3.000 og 6.000 personer i USA årlig, og de fleste friskmeldes.

Syndromet kan utløses av en rekke infeksjoner, inkludert influensa, cytomegalovirus og Zika-virus. I noen sjeldne tilfeller har personer utviklet sykdommen dager eller uker etter at de mottok visse vaksiner.

Rapporten representerer likevel kun en brøkdel, ettersom nesten 13 millioner amerikanere har tatt vaksinen, som kun krever en dose. De fleste tilfeller ble registrert hos menn, mange 50 år og eldre, vanligvis to uker etter at vaksinedosen var satt.

GBS er en nevrologisk lidelse der kroppens immunsystem skader nerveceller, forårsaker muskelsvakhet eller, i de mest alvorlige tilfellene, lammelse.

Fastlege ved Veavågen legesenter, Tahmoures Thomas Siyavoshi, er den enste fastlegen på Haugalandet som tilbyr Janssen-vaksinen til de som ønsker det.

(©NTB)

Flere nyheter: