Menu
Kjetil Jansrud med datteren Frøya (1,5) på armen etter å ha kjørt sitt siste renn i verdenscupkarrieren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jansrud tok farvel på hjemmebane – hyllet med navnet sitt på Kvitfjell-hopp

Alpinisten Kjetil Jansrud (36) satte karrierepunktum da han kjørte ned til enorm jubel i Kvitfjell. Han ville ta ordentlig farvel og dropper søndagens super-G.

Av NTB | 05.03.2022 15:07:08

Sport: Med omkring 10.000 tilskuere og et Kvitfjell i kjempeform var rammen den beste rundt Jansruds farvel med sporten han har preget i lang, lang tid. Det er ti år siden han tok sin første av totalt elleve pallplasser i hjemmebakken.

Søndag står han over, men da får de andre alpinistene gleden av å ta seg over «Jansrud-hoppet». Hoppet mellom Russispranget og Elgtraversen i Kvitfjell-løypa ble oppkalt etter Vinstra-alpinisten etter lørdagens renn.

Det ble markert ved at rennleder Ole Johan Bjørge spikret et skilt ned i bakken.

– Tusen takk til alle dere som er iskalde nå, og som har ventet på meg i hele dag, sa Jansrud til publikum i målområdet.

Like etter at Jansrud var kommet i mål, la arrangøren inn en pause slik at han kunne hylles skikkelig. «You’ll Never Walk Alone», en kjent supportersang i Jansruds favorittlag Liverpool, runget over anlegget, og alpinveteranen bøyde seg ned og kysset snøen i målområdet før han ble tatt imot med blomster og klemmer.

Han tok sin første pallplass i verdenscupen i Adelboden i 2009. Siden har han vært på seierspallen 54 ganger til. 23 renn har han vunnet, hele sju av dem i Kvitfjell.

Faren Jan Ingvald Jansrud mente det var et fornuftig tidspunkt å legge opp på.

– Nå har han fått seg en flott samboer og en datter på halvannet år. Da tenker jeg at det er på tide å gi seg for å gi henne en god oppvekst og oppfølging. Så det er et bra tidspunkt. Han har en flott karriere bak seg, og det tar jo slutt før eller senere, sa han til NTB.

– Det er en legende som gir seg i dag, og det er fantastisk for meg å få være med på dette. Jeg håper at Kvitfjell bare bærer ham nedover løypa, uansett hvordan det går. Han fortjener alle mulig honnør, og han skal hylles i dag, det er helt sikkert, sa Kilde til NTB etter å ha gjennomført sitt renn.

– Vi takker av en av de største vi har hatt. Alle liker Kjetil, sier alpinistenes sportssjef Claus Ryste til NTB.

Nå er det over for 36-åringen. Det er super-G-renn i Kvitfjell søndag, men lørdag var en bedre måte å gi seg på, ifølge ham selv. Det er en krevende disiplin for kneet som ikke er helt der det skal være – i tillegg til:

– Søndag er avreisedag for de fleste som er her av landslag og ikke bare dem som kommer for å se på. Hvis jeg skal få anledning til å takke av mine konkurrenter og dem jeg har kjørt med i mange år, er lørdag en fin måte å gjøre det på. Man kan treffes på hotellet på kvelden og sånne ting, forklarer Jansrud.

Fredagens overraskende vinner Cameron Alexander er full av lovord om Jansrud.

– Han er alt man har lyst til å være. Resultatene og hvordan han er som person, sier 24-åringen til NTB og nevner Aksel Lund Svindal og Kilde i samme slengen.

– Alle de er personer man ser opp til, og man vil opp til det nivået, sier Alexander.

Lørdag gikk det ikke like fort som det har gjort på det raskeste for den nå 36 år gamle alpinprofilen. Jansrud tapte en del tid nedover og kom i mål 3,46 sekunder bak teten. Da lå han foreløpig på 29.-plass.

Lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde var berørt av å innse at det er slutt for Jansrud.

Jansrud kan se tilbake på en karriere som har gitt ham fem OL-deltakelser. Ett gull har det blitt i lekene i tillegg til to sølv og to bronse. Til årets Beijing-OL kom han inn som en stor overraskelse etter skaden i Beaver Creek i desember. Da ble det estimert seks til ni måneder på sidelinjen og operasjon, men operasjonen ble utsatt, og båndene i kneet grodde nok til at han ble OL-klar.

Flere nyheter: