Menu
Lul Adam Ali våker over den to år gamle sønnen Abdullahi, som er kraftig underernært og svever mellom liv og død. Han deler skjebne med stadig flere somaliere, mange av dem barn. Foto: Flyktninghjelpen / AP / NTB

Jan Egeland: Katastrofal sult i Somalia

Somalia er rammet av flere år med tørke og millioner av mennesker trues av sult. Flyktninghjelpens leder Jan Egeland beskriver forholdene som katastrofale.

Av NTB | 25.06.2022 11:31:15

Krig og konflikter: Egeland besøkte denne uka Somalia og etterlyser mer internasjonal hjelp til landet.

– Somalias klimakrise er et brutalt slag i magen for millioner av somaliere som er rammet av flere år med tørke, sult og lidelse, sier han.

De fire siste regntidene har sviktet, og tørken er nå den verste på over 40 år. Husdyra tørster i hjel, avlinger tørker bort og over 800.000 mennesker har lagt ut på vandring i håp om å finne hjelp og overleve.

Den neste regntida er først i midten av oktober, og tida fram til da blir kritisk. Utsiktene til regn er heller ikke gode til høsten, ifølge langtidsprognosene.

Tørken har også resultert i flere voldelige konflikter om vann- og beiteressurser, noe som kommer på toppen av islamistgruppa al-Shabaabs herjing i landet.

Nesten 90 prosent av Somalias hveteimport kommer fra Russland og Ukraina, men siden krigen brøt ut der har tilgangen blitt blokkert og prisen skutt i været.

En spørreundersøkelse gjennomført av Flyktninghjelpen blant mer enn 14.000 personer i noen av de verst rammede områdene, bekrefter de forferdelige forholdene. To tredeler av de spurte hadde ikke jevn tilgang på rent vann, og samtlige familier fortalte at de i løpet av den siste uka hadde måttet droppe måltider.

To tredeler av de spurte fortalte også at de hadde mistet mellom halvparten og all buskap på grunn av tørken. Over halvparten trodde ikke at de kunne vende tilbake til hjemmene sine.

Han oppfordrer omverdenen til raskt å trappe opp støtten før spådommen om massesult blir til det han kaller skammelige dødsfall.

Somalia er blant de land i verden som er aller mest utsatt for følgene av klimaendringene, viser en liste utarbeidet av Notre-Dame-universitetet i USA.

– Jeg har snakket med bønder som har mistet all buskap og alle avlinger. Jeg har møtt familier som har flyktet til byene med alvorlig underernærte barn, og som nå må tigge om den maten og det vannet de trenger for å overleve, forteller Egeland.

Antallet somaliere som må gå sultne til sengs, forventes å øke fra over 5 millioner til 7 millioner i løpet av de neste månedene.

– Hittil i år har giverland bare bidratt med 28 prosent av de pengene som trengs for å møte nødhjelpsbehovet, på tross av at Somalia nå trues av sultkatastrofe, sier Egeland.

(©NTB)

Flere nyheter: