Menu
Enkelte personer kan ikke ta koronavaksine. En ny medisin fra AstraZeneca skal virke forebyggende mot koronasykdom. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ja til koronamedisin fra AstraZeneca i Norge

Koronamedisinen Evusheld fra AstraZeneca kan tas i bruk i Norge, har Beslutningsforum bestemt. Helsedirektoratet skal utvikle faglige råd for legemiddelet.

Av NTB | 23.05.2022 18:46:41

Medisin og helse: – Dette er et nytt covid-19-legemiddel som kan tas i bruk i spesialisthelsetjenesten, i tråd med retningslinjer som fortløpende fastsettes av fagdirektørene i de regionale helseforetakene, sier Beslutningsforums leder Inger Cathrine Bryne til Dagens Medisin.

Det er flere grunner til at medisinen ble godkjent, blant annet at man ikke vet hvordan smittesituasjonen vil være i Norge i høst, sier fagdirektør i Helse vest, Baard-Christian Schem.

Koronaviruset endrer seg stadig, og det kan komme nye mutasjoner av viruset som gjør at effekten av legemidler varierer, påpeker Schem.

– I tillegg har vi ikke den samme forsyningssituasjonen som vanlig, der vi kan kjøpe inn fortløpende. Dessuten ser vi for oss at det kan komme inn ny dokumentasjon de nærmeste månedene, sier han.

Evusheld kan brukes både forebyggende og som behandling av koronasykdom.

– Det er en smal gruppe denne behandlingen er tiltenkt, sier Schem.

Evusheld er først og fremst beregnet for dem som ikke har god nok effekt av vaksine mot covid-19 eller som ikke kan eller bør ta vaksinen. Medisinen kan brukes av voksne og ungdom i alderen tolv år og eldre som veier minst 40 kilo.

Medisinen er allerede godkjent i USA og EU.

(©NTB)

Flere nyheter: