Menu
Italias innenriksminister Matteo Salvini kan glede seg over at hans parti vant stort over populistiske Femstjernersbevegelsen i et regionalt valg i Italia som kan gi en pekepinn på utfallet i EU-parlamentsvalget i mai. Foto: AP / Andrew Medichini / NTB scanpix

Italienske Ligaen vinner stort over koalisjonspartneren M5S

Den italienske Ligaen vant stort over populistiske Femstjernersbevegelsen i et regionalt valg i Italia som anses som en syretest før EU-parlamentsvalget i mai.

Av NTB | 11.02.2019 12:32:47

Politikk: Ytre høyre-partiet Ligaen fikk 28 prosent av stemmene i lokalvalget i Abruzzo-regionen.

En allianse ledet av Ligaen, og som inkluderer tidligere statsminister Silvio Berlusconis parti Forza, vant valget med til sammen 48 prosent av stemmene. Leder for regionen ble dermed blokkens kandidat Marco Marsilio.

Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen (M5S) fikk 19 prosent av stemmene.

Partiet ledes av Luigi Di Maio, nå finans-, arbeids- og sosialminister, mens Ligaen ledes av innenriksminister Matteo Salvini. Både Salvini og Di Maio brukte store ressurser på valgkampen i Abruzzo.

De to partiene danner Italias koalisjonsregjering, men parlamentsvalget i EU kan endre dette. Fra 23. til 26. mai skal EU-borgere velge nye representanter til EU-parlamentet. Dersom Ligaen gjør det godt i dette valget, vil Salvini trolig søke nyvalg i Italia i et forsøk på å kvitte seg med koalisjonspartneren M5S.

I regjeringsvalget i fjor fikk Di Maios M5S 33 prosent av stemmene, mot 17 prosent for Ligaen. Siden da har Salvinis liga økt oppslutningen blant annet som følge av partiets strenge innvandringspolitikk. Ligaen har nå størst oppslutning i Italia, 34 prosent, viser en Ipsos-måling gjort søndag.

(©NTB)

Flere nyheter: