Menu
Gianluca Vialli fra glansdagene i Chelsea. Foto: Lise Åserud / NTB.

Italiensk fotballegende tar pause fra landslagsjobb – kjemper mot kreftsykdom

Den tidligere fotballstjernen Gianluca Vialli må ta pause fra jobben rundt fotballandslaget i Italia. Han kjemper en tøff kamp mot bukspyttkjertelkreft.

Av NTB | 14.12.2022 14:56:59

Sport: – Etter en lang diskusjon med mitt strålende team av onkologer har jeg bestemt meg for å stanse, forhåpentligvis bare midlertidig, mine nåværende og fremtidige profesjonelle engasjementer, sier Vialli i en uttalelse fra Det italienske fotballforbundet onsdag.

Han legger til at målet nå er å bruke all energi, både mental og fysisk, til å hjelpe egen kropp til å overvinne sykdommen.

Vialli ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen allerede to år før han ble ansatt som delegasjonssjef for det italienske fotballandslaget. Han fikk med det en nøkkelrolle rundt sin gamle venn og landslagssjef Roberto Mancini.

Sammen terroriserte Vialli og Mancini mange forsvar i Serie A på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet. Med kallenavnet «måltvillingene» hengende over hodet sørget de to spisskumpanene for at Sampdoria vant ligatittelen i 1991. Det ble også en triumf i daværende cupvinnercupen.

Sampdoria var også nær å vinne serievinnercupen i 1992, men tapte knepent 0-1 for Johan Cruyffs Barcelona på Wembley.

Deretter vant Vialli Serie A-trofeet og Champions League med Juventus, før han skiftet til Chelsea i 1996. Der ble han del av den første bølgen med utenlandske stjerner som bidro til å revolusjonere Premier League.

58-åringen spilte for Chelsea til 1999 og hjalp dem med å vinne FA-cupen i 1997. Etter at Ruud Gullit fikk sparken som manager i 1998, ble han utnevnt til spillende trener på Stamford Bridge.

Vialli ledet London-klubben til ligacupseier og triumf i cupvinnercupen, i tillegg til at det ble FA-cupseier i 2000. Påfølgende sesong ble han sparket.

Etter trenerkarrieren har han blant annet jobbet som TV-ekspert.

Vialli scoret 16 mål på 59 kamper for Italia.

(©NTB)

Flere nyheter: