Menu
Italias statsminister Mario Draghi med utenriksminister Luigi Di Maio (t.v.) og forsvarsminister Lorenzo Guerini ved sin side. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Italias statsminister innstilt på å fortsette

Mario Draghi sier han vil fortsette som Italias statsminister hvis det er mulig å inngå en ny tillitspakt slik at samlingsregjeringen hans overlever.

Av NTB | 20.07.2022 11:00:42

Politikk: Draghi leverte inn sin avskjedssøknad til president Sergio Mattarella sist torsdag, men denne ble ikke godtatt. I en tale til senatet onsdag åpner han for å fortsette.

– Den eneste veien framover hvis vi ønsker å fortsatt holde sammen, er å gjenoppbygge denne pakten med mot, uselviskhet og troverdighet. Er dere klare til å gjenoppbygge denne pakten? spurte Draghi i talen.

Han viste også til den folkelige støtten som regjeringen hans har fått etter at han i forrige uke opplevde at ett av regjeringspartiene, Femstjernersbevegelsen, avsto fra å stemme ja til et viktig forslag i en avstemning som også var et tillitsvotum for Draghis regjering.

– Den folkelige støtten til regjeringen er uten sidestykke og kan ikke overses, sier Draghi nå.

I løpet av dagen skal det avgjøres om Draghi har nok støtte i nasjonalforsamlingen til å kunne fortsette, og om de nåværende regjeringspartiene er villige til å innfri kravene som Draghi stiller.

Det har også vært underskriftskampanjer blant vanlige folk og blitt arrangert demonstrasjoner til støtte for Draghi. Flere av de seks regjeringspartiene har bedt ham om å bli sittende. Draghi er selv partiløs og har tidligere vært sjef for Den europeiske sentralbanken.

– Dette kravet om stabilitet krever at vi alle må bestemme oss for om det er mulig gjenskape forhold som gjør at regjeringen virkelig kan styre, sier Draghi. Han legger til at flertallet som kreves for at regjeringen skal kunne jobbe effektivt, må bygges ovenfra.

Samtidig som Draghi har opplevd å få bred støtte de siste dagene, har Femstjernersbevegelsen fått kraftig kritikk. Partiet blir beskyldt for å ha brukt avstemningen til å komme seg ut av regjeringen slik at det kan bygge seg opp før valget neste år.

Det populistiske partiet har måttet inngå en rekke smertefulle kompromisser og mente at det måtte si stopp. Nylig mistet det dessuten 60 av partiets parlamentarikere da utenriksminister Luigi Di Maio brøt ut og startet et eget parti.

Regjeringen har dermed fortsatt tillit fra et stort flertall i nasjonalforsamlingen selv uten støtte fra Femstjernersbevegelsen.

Tidligere har Draghi sagt at Femstjernersbevegelsen er en viktig del av regjeringen.

Partiet er på kollisjonskurs med Draghi når det gjelder Ukraina-politikken og er blant annet imot å sende våpen til landet. Et søppelforbrenningsanlegg i Roma har også skapt sterke spenninger innad i regjeringen.

Siden regjeringskrisen brøt ut for en knapp uke siden, har mange bedt ham bli i stillingen, deriblant over tusen av landets ordførere.

Hvorvidt partiet ønsker å gi Draghi ny tillit nå, er høyst usikkert.

Flere nyheter: