Menu
Bare timer etter at statsminister Mario Draghi søkte avskjed, oppløste president Sergio Mattarella nasjonalforsamlingen. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB

Italias nasjonalforsamling oppløst – presidenten varsler nyvalg

Italias president har oppløst nasjonalforsamlingen og varsler nyvalg etter at han innvilget statsminister Mario Draghis avskjedssøknad torsdag, melder AFP.

Av NTB | 21.07.2022 17:50:39

Politikk: Sergio Mattarellas beslutning kommer bare noen timer etter at Draghi søkte om avskjed for andre gang i løpet av en drøy uke.

– Den politiske situasjonen i landet førte til denne avgjørelsen, sa Matterella i en kort TV-tale torsdag ettermiddag.

Dermed går det mot nyvalg, som trolig holdes i slutten av september, melder nyhetsbyrået Ansa.

Italia står midt i en regjeringskrise etter at Draghi mislyktes med å få den ønskede støtten til en ny samlingsregjering. 74-åringen har ledet en bred sekspartiregjering siden februar i fjor, men er selv partiløs.

I forrige uke leverte Draghi også en avskjedssøknad etter å ha mistet støtten, men fikk da nei av presidenten.

Onsdag åpnet han for å bli sittende etter å ha fått svært mange støtteerklæringer landet rundt. Men i en avstemning i senatet samme kveld unnlot tre av regjeringspartiene, Lega, høyrepartiet Forza Italia, og den populistiske Femstjernersbevegelsen, å stemme for å gi regjeringen hans ny tillit.

Meningsmålinger viser at de fleste italienere ønsket at 74-åringen skulle bli sittende fram til det ordinære valget på nasjonalforsamling, som skulle holdes i mai neste år.

Flere nyheter: