Menu
Ultraortodokse jøder i Israel feiret tidligere i måneden purim-høytiden og mange nekter fortsatt å rette seg etter myndighetenes forbud mot forsamlinger på mer enn ti personer. Flere synagoger trosser også påbudet om å holde stengt, og halvparten av de koronasmittede som er innlat på sykehus i Israel, kommer nå fra den ultraortodokse minoriteten. Foto: AP / NTB scanpix

Israelske ultraortodokse på smittetoppen

Koronasmitte sprer seg nå raskt blant ultraortodokse jøder som nekter å rette seg etter myndighetenes forsamlingsforbud i Israel.

Av NTB | 30.03.2020 14:18:19

Kriminalitet og rettsvesen: Rundt 1 million av Israels 9 millioner innbyggere er strengt fundamentalistiske jøder som tar avstand fra alt verdslig, og ofte nekter å forholde seg til myndighetenes lover og regler.

Israel har i likhet med de fleste andre land satt i verk en rekke strenge tiltak i et forsøk på å hindre spredning av koronavirus og forbyr blant annet folkeansamlinger på mer enn ti personer.

Dette forbudet nekter mange ultraortodokse jøder å rette seg etter, og i helga trosset rundt 400 av dem myndighetene ved å delta i begravelsen av en rabbiner i byen Bnei Brak.

Utenfor en synagoge i Bnei Brak henger det to oppslag, ett på hebraisk som sier at synagogen er stengt, og et på jiddisk der folk inviteres inn for å be.

Minst åtte bøter ble delt ut mandag formiddag, opplyste politiets talsmann Micky Rosenfeld.

De ultraortodokses manglende vilje til å følge myndighetenes råd og pålegg kan nå leses ut av helsedepartementets statistikk over koronasmittede i landet.

4.347 har til nå fått påvist viruset i Israel, og av disse er 16 døde. Blant de drøyt 540 smittede som er innlagt på sykehus, kommer rundt halvparten fra den ultraortodokse minoriteten.

For å håndheve forbudet har myndighetene også beordret stenging av landets synagoger, men heller ikke dette blir respektert.

Israelsk politi skjerper nå tonen overfor dem som ikke respekterer myndighetenes forbud, patruljerte mandag i den ultraortodokse bydelen Meah Shearim i Jerusalem og delte ut bøter til dem som var sammen med flere enn ni andre.

(©NTB)

Flere nyheter: