reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Ultraortodokse jøder med munnbind ber i forkant av jødisk nyttår, rosh ha-shana, ved den hellige Vestmuren i gamlebyen i Jerusalem onsdag. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB

Israel stenger ned for andre gang

Dagen før feiringen av jødisk nyttår tar til, stenges Israel ned på nytt. Myndighetene fryktet stor smittespredning i familieselskaper og bønnesamlinger.

Av NTB | 18.09.2020 09:52:59

Politikk: Denne helgen er det jødisk nyttår, rosh ha-shana, og vanligvis ville det vært store familiesamlinger og festligheter. Men i år blir feiringen kraftig nedskalert.

Skoler og barnehager er stengt. Det samme er hoteller, kjøpesentre, frisører og treningssentre.

Dagligvarebutikker, apoteker og matleveringstjenester holder åpent.

Maksimalt 10 personer kan samles innendørs og 20 personer utendørs.

Offentlig transport vil være tilgjengelig, men med et begrenset antall passasjerer.

Smittetallene er spesielt høye i arabiske og ultraortodokse miljøer. Familier bor ofte tett sammen, og flere ganger har religiøse miljøer blitt tatt i å samle store folkemengder til bønn og bryllup i strid med restriksjoner fra helsemyndighetene.

Roni Gamzu, som er ansvarlig for israelske myndigheters koronahåndtering, mener økningen delvis skyldes smittespredning blant barn, spesielt over ti år, og stengte skolene torsdag.

Eksperter har også pekt på et mangelfullt smittesporingssystem.

Blant annet feiret Netanyahu og president Reuven Rivlin påske sammen med barna sine under den første nedstengingen, selv om det ikke var tillatt for den øvrige befolkningen. Heller ikke denne gangen er det tillatt å oppholde seg i andre husstander.

Kritikere mener den andre nedstengningen vil være katastrofal for økonomien med flere hundre tusen arbeidsledige. Flere bedriftseiere har sagt de vil trosse tiltakene og holde åpent for å unngå kollaps.

Under nedstengningen må folk holde seg innenfor én kilometer fra hjemmet sitt, men det finnes unntak, som jobbreiser, vesentlige innkjøp og idrett.

Israel lyktes godt med sin første nedstengning i midten av mars og fikk raskt kontroll på viruset. Men rundt fire måneder etter at landet åpnet igjen, er smittetallene langt høyere enn de var da. Onsdag ble det registrert over 6.000 nye smittetilfeller.

Det er knyttet spenning til om den israelske befolkningen vil respektere tiltakene denne gangen i like stor grad som de gjorde i mars. Ved flere anledninger har ledere vært dårlige forbilder med sin oppførsel.

(©NTB)

Flere nyheter: