reklame
Menu
Vestmuren i Jerusalems gamleby regnes som en av jødedommens helligste steder. Nå vil Israel bygge jernbanestasjon under området og kalle den opp etter president Donald Trump. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby

Israel har besluttet å bygge jernbane under Jerusalems gamleby, med stasjon og oppgang til Vestmuren. Stasjonen skal oppkalles etter Donald Trump.

Av NTB | 19.02.2020 05:46:28

Økonomi og næringsliv: Øst-Jerusalem og gamlebyen ble okkupert av Israel i 1967, til protester fra et samlet verdenssamfunn.

Gamlebyen huser et av muslimenes helligste steder, Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden.

Oppe på høyden ligger al-Aqsa-moskeen og Klippedomen, mens jødene ber ved Vestmuren nedenfor, også kjent som Klagemuren.

Hele området står på Unescos verdensarvliste og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Haram al-Sharif, fordømmer Israels jernbaneplan på det sterkeste.

– Dette er et åpenbart brudd på internasjonal lov, sier en talsmann for jordansk UD til BBC.

Ifølge det israelske transportdepartementet skal det bygges en 3 kilometer lang tunnel under gamlebyen, som en forlengelse av dagens jernbane fra Tel Aviv til Vest-Jerusalem.

Endestasjon under Vestmuren skal oppkalles etter president Donald Trump, som i 2017 anerkjente Jerusalem som Israels «udelelige hovedstad».

Israels transportminister Bezalel Smotrich kaller beslutningen «historisk» og et ledd i «å fremme den sionistiske og jødiske saken».

I november vedtok Israel også å bygge en gondolbane fra Vest-Jerusalem til Vestmuren i gamlebyen.

(©NTB)

Flere nyheter: