Menu
Israelske soldater ved en kontrollpost i nærheten av byen Ramallah på Vestbredden mens palestinere like ved protesterer mot Midtøsten-planen som ble lagt fram i Det hvite hus tirsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

Israel sender flere soldater til Vestbredden og grensen til Gazastripen

Den israelske hæren oppgir at den sender forsterkninger til den okkuperte Vestbredden og til grensen til Gazastripen.

Av NTB | 29.01.2020 19:45:36

Krig og konflikter: Planen ble tirsdag lansert av president Donald Trump på en pressekonferanse han holdt sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Som følge av den pågående vurderingen av situasjonen er det besluttet å forsterke avdelingene i Judea og Samaria samt Gaza med flere kampstyrker, opplyser hæren.

I uttalelsen har hæren valgt å bruke den bibelske betegnelsen for Vestbredden.

Flere steder på Vestbredden var det i løpet av dagen sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater, og det er ventet flere protester de neste dagene.

Trumps forslag oppfattes som et knefall for mange av kravene som Israels høyreregjering har gått inn for. Den åpner for at Israel annekterer viktige deler av den okkuperte Vestbredden, og den gir også Israel kontroll over Jerusalem, som ifølge Trump er «Israels udelelige hovedstad».

– Trumps ord betyr ingenting for oss. Dette er ikke hans land, og det er ikke opp til ham å kjøpslå eller selge eller gi det til noen andre, sier Sawsan Warde, en palestinsk kvinne som bor i en av flyktningleirene i Beirut.

Både på Vestbredden og Gazastripen var det onsdag protester mot planen. Onsdag kveld meldte også den israelske hæren om skyting av raketter fra Gazastripen mot Israel.

Også i Libanon var det onsdag kraftige protester. I landets palestinske flyktningleirer haglet skjellsordene mot Trumps plan som palestinerne mener fratar dem alle rettigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: