reklame for Sheiken Bowling
Menu
Bosetningene Israel har etablert i områdene de okkuperte i 1967, som Efrat (bildet), huser i dag rundt 700.000 israelere, men er ifølge FNs sikkerhetsråd ulovlige og et brudd på folkeretten. Foto: AP / NTB

Israel fortsetter utvidelsen av ulovlige bosetninger

Israel framskynder planen om å bygge over 4.400 nye boliger i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden, ifølge Peace Now.

Av NTB | 12.05.2022 17:00:57

Krig og konflikter: Israelske myndigheter har gitt endelig tillatelse til å utvide bosetningene med 2.791 boliger, samt foreløpig tillatelse til å bygge ytterligere 1.636 boliger, ifølge den norskstøttede israelske fredsorganisasjonen.

– Godkjenningen av disse byggeplanene i bosetningene er et slag i ansiktet, ikke bare for utsiktene til fred, men også for framtidig palestinsk økonomisk utvikling, slår Peace Now fast.

USA advarte nylig Israel mot å utvide bosetningene, og en talsperson for amerikansk UD sa at slik byggeaktivitet «på alvorlig vis skader utsiktene for en tostatsløsning».

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har også gjentatte ganger påpekt at bosetningene er ulovlige og «et stort hinder for fred».

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som slår fast at okkupantmakter ikke kan flytte deler av sin egen befolkning til områdene som okkuperes.

Samtlige israelske regjeringer har de siste 55 årene likevel utvidet bosetningene, men byggeaktiviteten skjøt særlig fart de siste årene under Benjamin Netanyahus tid som statsminister da Donald Trump var USAs president.

Han er motstander av å gi palestinerne en egen stat og har tidligere tatt til orde for å bosette 1 million israelere på den okkuperte Vestbredden.

– Det er skuffende at en regjering som lovet endring fører den samme politikken som Netanyahus regjering gjorde, sier Hagit Ofran i Peace Now.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder er ulovlige og krever at all byggeaktivitet i dem stanses.

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967 og har siden etablert rundt 240 bosetninger og såkalte utposter der.

Dagens israelske statsminister Naftali Bennett ledet tidligere bosetternes Yesha-råd, som er en paraplyorganisasjon for de lokale myndighetene i bosetningene.

(©NTB)

Flere nyheter: