Menu
Israelske soldater fotografert ved sine stridsvogner i et område i nærheten av Gazastripen fredag. Israel stengte tidligere denne uka veier nær den palestinske enklaven og sendte forsterkninger dit i påvente av et mulig gjengjeldelsesangrep. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Israel bomber Gazastripen – palestinsk militsleder skal være likvidert

Israel gjennomfører nye luftangrep mot mål på Gazastripen, opplyser den israelske hæren og øyevitner. En palestinsk militsleder skal være likvidert.

Av NTB | 05.08.2022 16:20:44

Krig og konflikter: Palestinske øyevitner i Gaza by kunne se og høre angrepene fredag. Røyk steg ut fra sjuende etasje i en høyblokk i den palestinske byen.

– En spesiell situasjon er erklært på den israelske hjemmefronten, sier den israelske hæren i en uttalelse der de bekrefter at angrepene pågår.

De israelske avisene Jerusalem Post og Haaretz skriver at en toppleder i Islamsk hellig krigs (Jihad) militante fløy ble likvidert i angrepet.

Det er foreløpig ikke kommet bekreftede meldinger om andre drepte eller sårede.

Israel har siden stengt veiene rundt Gazastripen og sendt militære forsterkninger til grenseområdet i frykt for et angrep fra Islamsk hellig krig.

Israel og Hamas har utkjempet fire kriger og en rekke mindre slag i de 15 årene siden islamistbevegelsen Hamas fikk makten på Gazastripen. Også Islamsk hellig krig har vært aktiv i kampene og ofte skutt raketter mot Israel.

Islamsk hellig krig har gjennom egyptiske meklere stilt en rekke krav til Israel, opplyser Ahmed Mudalal, en talsmann for militsen i Gaza. De krever at Israel slipper fri al-Saadi og en annen fange, at Israel avslutter sine militæraksjoner på Vestbredden og at blokaden av Gaza oppheves. Israel har så langt ikke svart, ifølge Mudalal.

– Vi vil handle med intern utholdenhet og ekstern styrke for å gjenopprette hverdagslivet i det sørlige Israel, sa Gantz og la til:

– Vi er ikke ute etter konflikt, men vi vil ikke nøle med å forsvare våre borgere dersom det kreves.

Angrepene skjer etter flere dager med spenning i kjølvannet av at et høytstående militsmedlem fra Islamsk hellig krig ble tatt til fange. Det skjedde på den okkuperte Vestbredden mandag.

Den siste opptrappingen startet da israelske soldater gikk inn i den palestinske byen Jenin på Vestbredden mandag. I tillegg til at det høytstående Islamsk hellig krig-medlemmet Bassam al-Saadi ble tatt til fange, ble et tenåringsmedlem drept i skuddveksling med de israelske soldatene.

Israels forsvarsminister Benny Gantz besøkte fredag israelere som bor rett ved den palestinske enklaven. Han fortalte dem at myndighetene forbereder «handlinger som vil fjerne trusselen fra denne regionen», uten å utdype.

(©NTB)

Flere nyheter: