Menu
En nederlandsk mann som opprinnelig er fra Gazastripen, saksøker Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz for krigsforbrytelser. Israelske myndigheter har bedt den nederlandske domstolen om å avvise anklagene mot Gantz. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix

Israel ber nederlandsk domstol avvise anklager

Regjeringen har bedt en nederlandsk domstol avvise anklager om krigsforbrytelser mot Benny Gantz, som er Netanyahus fremste utfordrer i Israels valg i april.

Av NTB | 11.02.2019 17:03:08

Politikk: Det israelske justisdepartementet bekreftet mandag regjeringens forespørsel.

Palestinske Ismail Ziada, som også har nederlandsk statsborgerskap, mistet moren sin, tre brødre og en tolv år gammel nevø i et israelsk luftangrep mot Gazastripen i 2014. Han har saksøkt Gantz for krigsforbrytelser.

Gantz var forsvarssjef i Israel fra 2011 til 2015 og ledet to store militæroffensiver mot Gazastripen.

Saken er berammet i mars i en domstol i Nederland, der landets rettsvesen har såkalt universell jurisdiksjon når det gjelder folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Israelske myndigheter sier på sin side at fire militante palestinere ble drept i angrepet, deriblant tre medlemmer fra samme familie. De mener angrepet var i tråd med folkeretten og mener den nederlandske domstolen ikke har jurisdiksjon i saken.

I desember dannet Gantz partiet Israel motstandsdyktighet som tar sikte på å «styrke den israelske stats jødiske og demokratiske karakter». Han kunngjorde at han stiller som statsministerkandidat når det skal holdes nyvalg i Israel 9. april.

(©NTB)

Flere nyheter: